Muži nesú rakvu s pozostatkami zástupcu šéfa militantného palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího počas pohrebu v Bejrúte. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pohrebu zástupcu šéfa Hamasu Sáliha Arúrího sa v Bejrúte zúčastnili tisíce ľudí, zasiahol ho izraelský dron

04.01.2024, 17:11
Autor:
ČTKČTK

Pohrebu sa zúčastnili palestínski činitelia, vrátane člena politického vedenia Hamasu Músá abú Marzúka, a tiež zástupcovia časti libanonskej politickej scény. Niektorí členovia Hamasu boli podľa AP ozbrojení.

Tisíce ľudí sa dnes v libanonskej metropole zúčastnili na pohrebe zástupcu šéfa palestínskeho hnutia Hamás Sáliha Arúrího, ktorý zomrel v utorok v Bejrúte pri explózii, ktorú podľa libanonských médií spôsobil útok izraelského dronu.

Spolu s ním zomrelo šesť ďalších predstaviteľov Hamasu. Podľa agentúry AP bola Arúrího rakva zahalená do vlajok Palestíny a Hamasu a bola na nej položená automatická puška.

Útok Izraela

Rakvy Arúrího a dvoch jeho kolegov z Hamasu boli najprv prevezené do bejrútskej mešity na bohoslužbu a potom na takzvaný cintorín palestínskych mučeníkov, kde sú podľa AP pochovaní aj ďalší činitelia Hamasu zabití Izraelom v posledných desaťročiach.

Pohrebu sa zúčastnili palestínski činitelia, vrátane člena politického vedenia Hamasu Músá abú Marzúka, a tiež zástupcovia časti libanonskej politickej scény. Niektorí členovia Hamasu boli podľa AP ozbrojení.

image

Európska únia odsúdila výzvy izraelských ministrov na vysťahovanie Palestínčanov z Gazy

"Nepriateľ uteká pred svojimi neúspechmi a porážkami (v Gaze) do Libanonu," vyhlásil v nahratom odkaze odvysielanom počas pohrebu šéf Hamásu Ismáíl Haníja, ktorý teraz žije zrejme v Katare.

57-ročný Arúrí patril k zakladajúcim členom ozbrojeného krídla Hamasu, brigád Kasám. Po tom, čo strávil niekoľko rokov v izraelskom väzení, žil teraz v Libanone, kde pôsobil ako spojka medzi Hamasom a libanonským hnutím Hizballáh.

Na muške už pred vojnou

Obe hnutia sú podporované Iránom, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela. Arúrí bol podľa Izraela zodpovedný za útoky proti Izraelčanom na okupovanom Západnom brehu, kde bol hlavným veliteľom Hamasu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Arúrího zabitím už pred touto vojnou, ktorá sa začala vlani 7. októbra bezprecedentným útokom Hamasu na Izrael. Spojené štáty už pred niekoľkými rokmi vypísali odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k dopadeniu Arúrího.

image

Vodca Hizballáhu varoval Izrael pred rozpútaním vojny proti Libanonu

"Atentát na Sáliha Arúrího, alebo akéhokoľvek iného Palestínčana, nie je žiadna výhra, pretože v odpore budú pokračovať noví lídri," povedal agentúre AFP 35-ročný Palestínčan, ktorý sa dnešného pohrebu v Bejrúte zúčastnil. Prišiel vraj preto, aby odsúdil pokračujúcu izraelskú "genocídu v Gaze a porušovanie libanonskej suverenity izraelskou armádou".

Zabitie Arúrího zvýšilo napätie v regióne a zintenzívnilo ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, kde na seba útočí izraelská armáda a hnutie Hizballáh. V stredu večer šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh vyhlásil, že táto "zjavne izraelská agresia" nezostane nepotrestaná. Neuviedol ale, ako bude táto "pomsta" vyzerať a kedy k nej Hizballáh pristúpi.

01 - Modified: 2024-01-04 09:49:26 - Feat.: 1 - Title: Kancelária Hamasu v Libanone, kde bol zabitý Arúrí, bola vtedy použitá prvýkrát od októbrových útokov 02 - Modified: 2024-01-04 09:05:40 - Feat.: 1 - Title: Pre útoky jemenských povstalcov v Červenom mori presmerovalo lodnú dopravu už 18 spoločností, upozorňuje OSN 03 - Modified: 2024-01-04 06:05:19 - Feat.: 1 - Title: Vodca Hizballáhu varoval Izrael pred rozpútaním vojny proti Libanonu
01 - Modified: 2024-05-12 17:56:43 - Feat.: - Title: Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci 02 - Modified: 2024-05-12 17:33:02 - Feat.: - Title: Darcovia na konferencii v Kuvajte sľúbili dve miliardy dolárov na pomoc Gaze 03 - Modified: 2024-05-12 15:46:40 - Feat.: - Title: Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA 04 - Modified: 2024-05-12 09:19:43 - Feat.: - Title: Raketa z Pásma Gazy zasiahla izraelské mesto Aškelon, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-05-12 08:51:59 - Feat.: - Title: Prímerie v Pásme Gazy môže byť už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov, tvrdí Biden
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 01:15