Republikánsky kandidát na prezidenta a bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Cudzie vlády minuli v Trumpových firmách takmer osem miliónov dolárov, tvrdia demokrati

04.01.2024, 21:30
Autor:
ČTKČTK

Niektoré platby od saudskej vlády a jej kráľovskej rodiny Trumpovým firmám okrem iného prišli v čase, keď krajina usilovala o uzavretie stomiliardovej zmluvy o nákupe zbraní od Spojených štátov.

Zahraničné vlády, vrátane čínskej, saudskej alebo tureckej, vyplatili milióny dolárov firmám vlastneným Donaldom Trumpom a jeho spolupracovníkmi v čase, keď bol republikánsky prezident v Bielom čase.

Vo dnes zverejnenej správe to píše demokratický výbor pre dohľad americkej Snemovne reprezentantov, podľa ktorého išlo minimálne o 7,8 milióna dolárov v dvoch rokoch. Vlády a ich úrady podľa výboru peniaze minuli predovšetkým v Trumpových hoteloch a ďalších pohostinských zariadeniach. Trumpov volebný tím na žiadosť agentúry Reuters o komentár zatiaľ nereagoval.

Najviac míňala Čína

Najväčší podiel na bezmála ôsmich miliónoch dolárov má podľa demokratov Čína, ktorej vláda prostredníctvom svojho veľvyslanectva, aerolínií, ale predovšetkým finančného ústavu Industrial and Commercial Bank of China minula takmer 5,6 milióna dolárov. Celkovo ide podľa správy o najmenej 20 zahraničných vlád.

Ďalšie významné sumy získali Trumpove firmy od inštitúcií z Kataru alebo Saudskej Arábie - 460-tisíc dolárov a 615-tisíc dolárov. Trump v roku 2015 počas svojej predvolebnej kampane vyzdvihoval svoje dobré vzťahy s Rijádom vďaka obchodným partnerstvám, ktoré tam má, pripomína portál The Hill.

image

Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny

"Saudská Arábia, so všetkými dobre vychádzam. Kupujú odo mňa byty. Minie štyridsať, päťdesiat miliónov dolárov. Mám ich asi nemať rád? Mám ich ohromne rád!" povedal Trump na jednom zo svojich kampaňových vystúpení.

Niektoré platby od saudskej vlády a jej kráľovskej rodiny Trumpovým firmám okrem iného prišli v čase, keď krajina usilovala o uzavretie stomiliardovej zmluvy o nákupe zbraní od Spojených štátov. Saudskej štátnej inštitúcii míňali peniaze v Trumpových nehnuteľnostiach v tom istom mesiaci, máji 2017, keď ako prezident zmluvu podpísal, uvádzajú v správe členovia výboru.

Dlhoročná kauza

Predstavitelia demokratickej menšiny v dolnej komore Kongresu dokumenty, z ktorých správa vychádza, získali od účtovnej firmy Mazars USA, uvádza denník The Wall Street Journal.

Zverejnenie dnešnej správy je pokračovaním dlhoročnej kauzy, ktorá našla cestu až k najvyššiemu súdu, o Trumpovom údajnom konflikte záujmov a porušení ústavy, podľa ktorej nesmie žiadny americký verejný činiteľ prijímať čokoľvek hodnotné od zahraničnej vlády bez súhlasu Kongresu.

Trump vinu už v minulosti poprel a Eric Trump, exprezidentov syn a významný člen jeho podnikateľského impéria dnes podľa denníka The New York Times Reagoval vyhlásením, že čínska banka ICBC spomínaná v správe uzavrela s Trump Organization zmluvu o prenájme už v roku 2008, takmer desať rokov pred tým, ako jeho otec nastúpil do Bieleho domu.

image

Rozhodujúci verdikt. Trump sa kvôli diskvalifikácii z primárok v Colorade obrátil na najvyšší súd

Trump starší podľa svojho syna rozhodne nedovolil svojim podnikateľským aktivitám, aby ovplyvnili jeho činnosť ako prezidenta.

Odhalenie tiež odmietli republikáni v Kongrese, podľa ktorých Trump neurobil nič zlé, keď jeho firmy prijali platby za služby od zahraničných vlád. "Skorumpovaná" je podľa nich naopak rodina súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena.

Dnešná správa demokratov je protivahou k obvineniam republikánov v Kongrese, ktorí sa usilujú o ústavnú žalobu na prezidenta Bidena kvôli podnikateľským aktivitám jeho syna Huntera.

Toho viní, že zneužil politického vplyvu svojho otca v zahraničí a finančne z neho ťažil, a to nielen on, ale tiež jeho otec, terajší prezident. Už mnoho mesiacov trvajúce vyšetrovanie kongresmanov však zatiaľ neprinieslo jasné dôkazy, ktoré by tieto tvrdenia preukázali.

01 - Modified: 2024-01-03 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny 02 - Modified: 2024-01-03 22:59:13 - Feat.: 1 - Title: Rozhodujúci verdikt. Trump sa kvôli diskvalifikácii z primárok v Colorade obrátil na najvyšší súd 03 - Modified: 2024-01-03 05:49:51 - Feat.: 1 - Title: Trump sa odvolal voči zákazu kandidovať v primárkach v štáte Maine
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:39