Ramzan Kadyrov. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Kadyrov ponúkol USA ukrajinských zajatcov výmenou za zrušenie sankcií na jeho rodinu

05.01.2024, 15:59
Autor:
ČTKČTK

Ramzana Kadyrova, považovaného za spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina, americké úrady dali na čiernu listinu dávno pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu.

Vládca autonómneho Čečenska na ruskom severnom Kaukaze Ramzan Kadyrov ponúkol Spojeným štátom 20 zajatých Ukrajincov výmenou za zrušenie sankcií, ktoré USA uvalili na jeho rodinu. Informovali o tom dnes ruské médiá. Kadyrov podľa nich ponuku urobil prostredníctvom bývalého amerického spravodajského dôstojníka Williama Scotta Rittera, ktorý zavítal do čečenskej metropoly Grozného.

"Máme zaujímavú ponuku pre nášho hosťa. Máme zajatcov, ktorých sme sa zmocnili v Donecku a Luhansku (na východe Ukrajiny). Odovzdám zoznam nášmu hosťovi. Ak zrušia sankcie uvalené na moju matku a dcéry, ľudí a kone, ktorí sa ničím neprevinili, a ak pridajú špetku sankcií proti mne, tak tie osoby odovzdáme, "vyhlásil Kadyrov podľa ruskej štátnej agentúry RIA Novosti.

Zrušenie sankcií

V Groznom podľa agentúry tiež premietli video zachytávajúce zajatcov, ako žiadajú USA, aby zrušili "absurdné" sankcie proti príbuzným, koňom a lietadlu čečenského vládcu. Kadyrov ubezpečoval, že sa zajatci dobre zachádzajú a že jeho príbuzní sa nikdy neplietli do politiky.

Pred pár dňami sa do vlasti vrátilo 248 ruských vojakov prepustených z ukrajinského zajatia výmenou za 230 Ukrajincov a Ukrajinek, väznených v Rusku. Podľa ruského ministerstva obrany výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty.

image

Pošlem do vojny na Ukrajine tisíce bojovníkov, hrozí Kyjevu Putinov pešiak Kadyrov

V Groznom Ritter podľa Kadyrova navštívil školu špeciálnych síl a stretol sa s predsedom republikového parlamentu.

Ritter, ktorý je teraz známy ako spisovateľ a komentátor, v minulosti pôsobil ako spravodajský dôstojník pri námornej pechote. Bol tiež zbrojným inšpektorom OSN a výrazným kritikom americkej politiky v Iraku v ére prezidenta Georgea Busha mladšieho, ktorý dal rozkaz na inváziu pod falošnou zámienkou hrozby zbraní hromadného ničenia.

Čierna listina

V roku 2011 bol Ritter odsúdený za sexuálny delikt po internetovej komunikácii s policajnou "volavkou", ktorá sa vydávala za maloleté dievča.

Kadyrova považovaného za spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina americké úrady dali na čiernu listinu dávno pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu predvlani vo februári, pretože ho spájajú s porušovaním ľudských práv, a to najmä s únosmi, vydieraním, vraždením homosexuálov, väznením novinárov a aktivistov.

image

Za Putina! Za víťazstvo! Ako si ruská džudistka predstavuje neutralitu?

Kadyrov vlani v máji na sociálnej sieti zverejnil príspevok, v ktorom tvrdil, že sa mu podarilo získať späť koňa zhabaného v Česku na základe sankcií Európskej únie, ktoré boli uvalené už v roku 2014. Podľa Kadyrova jeho žrebca zo stajne na Roudnicku ukradli príslušníci ukrajinských tajných služieb, ktorí mu ho späť predali za 18-tisíc dolárov a ktorí pritom spolupracovali s českými policajtmi.

Kadyrov hodnotu koňa predtým vyčíslil na najmenej desať miliónov dolárov. Neznámy páchateľ podľa českej polície hnedáka na začiatku marca ukradol zo stajne v Krabčiciach pri Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Pod sankčný režim žrebec spadal od roku 2014 kvôli ruskej anexii ukrajinského Krymského polostrova, a čečenský vodca tak so zvieraťom nemohol nijako nakladať.

01 - Modified: 2023-11-28 07:04:35 - Feat.: 1 - Title: Pošlem do vojny na Ukrajine tisíce bojovníkov, hrozí Kyjevu Putinov pešiak Kadyrov 02 - Modified: 2023-11-08 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Za Putina! Za víťazstvo! Ako si ruská džudistka predstavuje neutralitu? 03 - Modified: 2023-11-06 18:07:58 - Feat.: 1 - Title: Čečenský vodca oznámil, že bývalí Wagnerovci trénujú s jeho špeciálnymi silami
01 - Modified: 2024-05-01 06:32:00 - Feat.: - Title: Proti demonštrantom na Kolumbijskej univerzite v USA zasiahli ťažkoodenci 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 04 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 08:49