Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh zdraví svojich stúpencov prostredníctvom videolinku počas zhromaždenia pri príležitosti štvrtého výročia zabitia iránskeho generála Kásema Solejmáního, na južnom predmestí Bejrútu 3. januára 2024. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Odveta za smrť zástupcu vodcu Hamasu. Šéf Hizballáhu varoval Izrael pred rýchlou reakciou na bojisku

05.01.2024, 17:51
Autor:
TASRTASR

Árúrí je najvýznamnejším predstaviteľom Hamasu, ktorý zahynul od začiatku bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím v Pásme Gazy.

Libanonské hnutie Hizballáh v piatok varovalo Izrael, že na útok na jednu z jeho bášt v Bejrúte, pri ktorom zahynul zástupca šéfa palestínskeho hnutia Hamas, bude rýchlo reagovať "na bojisku", uvádza agentúra AFP.

"Odpoveď nevyhnutne prichádza. Nemôžeme mlčať pri narušení takéhoto rozsahu... Rozhodnutie je teraz v rukách bojiska," povedal generálny tajomník Hizballáhu Hasan Nasralláh v televíznom prejave. 

"Bojovníci zo všetkých pohraničných oblastí... budú tí, ktorí zareagujú na nebezpečné narušenie na predmestiach," dodal vo svojom druhom vyhlásení od utorkového útoku v južnej časti Bejrútu, pri ktorom zahynul zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí. Tento útok je všeobecne pripisovaný Izraelu, ktorý sa však k nemu neprihlásil.

image

Zástupcu šéfa Hamasu zabil izraelský útok, tvrdí predstaviteľ USA. Armáda Jeruzalemu je "pripravená na všetko"

Árúrí je najvýznamnejším predstaviteľom Hamasu, ktorý zahynul od začiatku bojov medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy. O život prišiel pri prvom údere na libanonskú metropolu od vypuknutia konfliktu, pripomína AFP.

Nasralláh v stredu varoval Izrael pred rozpútaním vojny proti Libanonu. Pohrozil, že odpoveď Hizballáhu by bola "bez zaváhania, bez pravidiel, bez zábran a bez hraníc".

Hnutie Hizballáh a jeho úhlavný nepriateľ Izrael sa od vypuknutia vojny v oblasti takmer na dennom poriadku ostreľujú v pohraničných oblastiach. Zabitie Árúrího v južnej časti Bejrútu, ktorá je považovaná za baštu Hizballáhu, vyvolala obavy z eskalácie.

image

Hizballáh mstí zástupcu svojho vodcu, vojna v Gaze sa môže vystupňovať. Z Libanonu útočil na izraelské pozície

Od utorkového útoku na Bejrút vykonal Hizballáh bojové operácie zamerané na 48 izraelských pozícii na hraniciach, uviedol Nasralláh.

Takmer trojmesačné ostreľovanie na izraelsko-libanonských hraniciach si v Libanone vyžiadalo 175 obetí vrátane 129 bojovníkov Hizballáhu. Medzi obeťami je podľa údajov agentúry AFP aj 20 civilistov vrátane troch novinárov. Na severe Izraela prišlo o život podľa tamojších úradov deväť vojakov a najmenej štyria civilisti.

 

01 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 02 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori 03 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 04 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 05 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 10:00