Americká stíhačka F-16 letí počas spoločného výcviku amerických a bosnianskych síl 8. januára 2024 v Bosne a Hercegovine. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Spojené štáty vyslali nad Bosnu stíhačky, chcú tým podporiť územnú celistvosť krajiny

08.01.2024, 20:59
Autor:
ČTKČTK

Americké veľvyslanectvo v Sarajeve dnes oznámilo, že dva lietadlá F-16 preleteli okolím miest Tuzla a Brčko v rámci spoločného cvičenia s bosnianskou armádou.

Dvojica amerických lietadiel F-16 dnes uskutočnila prelet nad Bosnou a Hercegovinou. Informovalo o tom veľvyslanectvo Spojených štátov v Sarajeve, podľa ktorého išlo o demonštráciu odhodlania brániť územnú celistvosť balkánskej krajiny.

Oslavy Dňa štátnosti

Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik v uplynulých dňoch pohrozil vyhlásením nezávislosti tejto autonómnej časti Bosny.

Bosnianski Srbi na čele s Dodikom si v utorok 9. januára pripomenú deň, keď v roku 1992 vyhlásili nezávislosť. Išlo o jeden z míľnikov, ktoré viedli k vojne, v ktorej zomrelo 100-tisíc ľudí.

Na oslavu "Dňa štátnosti" je v utorok naplánovaná prehliadka bosnianskosrbských policajných a špeciálnych jednotiek. Bosniansky ústavný súd tento sviatok označil za nezákonný.

image

Tisíce demonštrantov vyjadrili v Bosne a Hercegovine podporu Palestínčanom

Od vojny v rokoch 1992 až 1995 je Bosna rozdelená na dva celky s vysokou mierou samosprávy, popri Republike srbskej je to chorvátsko-moslimská Federácia Bosny a Hercegoviny.

Spája ich slabá centrálna vláda, ktorá je z veľkej časti ochromená spormi medzi zástupcami troch hlavných etník. Daytonskou mierovou dohodou, ktorú sprostredkovali Spojené štáty, prevzalo medzinárodné spoločenstvo úlohu garanta tohto usporiadania.

Americké veľvyslanectvo v Sarajeve dnes oznámilo, že dva lietadlá F-16 preleteli okolím miest Tuzla a Brčko v rámci spoločného cvičenia s bosnianskou armádou.

Srbský nacionalista na sankčnom zozname Spojených štátov

"Výcvik bol (...) demonštráciou záväzku Spojených štátov zabezpečiť územnú celistvosť a zvrchovanosť Bosny a Hercegoviny. Spojené štáty nebudú prihliadať na spochybňovanie Daytonskej mierovej dohody a inštitúcií Bosny a Hercegoviny," uviedla ambasáda na sociálnej sieti X.

Srbský nacionalista Dodik sa už niekoľko rokov snaží o rozvoľnenie vzťahov s celoštátnymi orgánmi a odtrhnutie RS od bosnianskeho štátu.

image

Dánsko dodá Ukrajine stíhačky F-16 až po ukončení výcviku ukrajinských pilotov

Koncom decembra pohrozil, že RS vyhlási samostatnosť v prípade, že vysoký predstaviteľ pre Bosnu Christian Schmidt vydá kontroverzný zákon o štátnom majetku. Schmidt, ktorého autoritu bosnianskosrbské vedenie neuznáva, uviedol, že niečo také nemá v úmysle.

Washington už skôr zaradil Dodika na svoj sankčný zoznam. V reakcii na jeho najnovšie secesionistické hrozby koncom decembra uviedol, že Dodik sa mýli, ak si myslia, že Spojené štáty "zostanú stáť bokom, zatiaľ čo on poženie Bosnu v ústrety konfliktu".

Dodik v dnes zverejnenom rozhovore s agentúrou Reuters svoje vyjadrenia miernil. Povedal, že sa usiluje o "udržateľnú dohodu" so zástupcami ostatných národov v Bosne, na ktorej by sa nepodieľalo medzinárodné spoločenstvo.

01 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 02 - Modified: 2024-04-05 09:28:38 - Feat.: - Title: Orbán rokoval v Sarajeve o integrácii Bosny a Hercegoviny do Európskej únie. Chce posilniť obchod 03 - Modified: 2024-04-05 05:36:05 - Feat.: - Title: Česko ponúka Ukrajine výcvik pilotov na stíhacie lietadlá F-16 04 - Modified: 2024-04-03 10:06:22 - Feat.: - Title: Ani americká pomoc nemusí stačiť. Zrútenie frontu hrozí, nech Rusi zaútočia kdekoľvek, tvrdia Ukrajinci 05 - Modified: 2024-03-28 15:26:22 - Feat.: - Title: Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:17