Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska únia potrebuje o milión legálnych migrantov ročne viac, tvrdí eurokomisárka

08.01.2024, 22:21
Autor:
TASRTASR

Pracovná sila v Únii sa podľa Johanssonovej ročne zmenšuje o milión ľudí.

Pre starnutie populácie, respektíve straty pracovnej sily, sa bude musieť zvýšiť legálna migrácia do krajín Európskej únie, a to o zhruba milión ľudí ročne.

Potrební ako soľ?

V pondelok to vyhlásila komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová. Zároveň zdôraznila potrebu predchádzať nelegálnej migrácii, informuje Reuters.

Podľa údajov Európskej únie prišlo vlani na jej územie približne 3,5 milióna migrantov, pričom viac ako 300-tisíc ľudí sa tam dostalo nelegálnou cestou.

image

Reforma azylového systému Únie nie je udržateľným riešením migrácie, tvrdí talianska premiérka

Johanssonová v príhovore prednesenom počas návštevy Atén uviedla, že je potrebné zvýšiť počet osôb legálne prichádzajúcich do EÚ. "Legálna migrácia funguje veľmi dobre, ale stále to nestačí," povedala eurokomisárka.

Pracovná sila v Únii sa podľa nej ročne zmenšuje o milión ľudí. "To znamená, že legálna migrácia by mala rásť viac-menej o jeden milión ročne. To predstavuje veľkú výzvu," uviedla Johanssonová s tým, že by sa k takejto migrácii malo pristupovať systematicky.

Boj proti nelegálnej migrácii

Zároveň v tomto smere apelovala na členské štáty, aby bojovali proti nelegálnej migrácii, v rámci ktorej sa do Únie každý rok dostanú státisíce ľudí z Afriky či Blízkeho východu, ktorí často na nebezpečných trasách riskujú svoje životy.

Počet prichádzajúcich nelegálnych migrantov sa rapídne znížil v porovnaní s vrcholom v roku 2015, keď EÚ evidovala vyše jeden milión prekročení hraníc.

Od najnižšej úrovne v roku 2020 však začal počet migrantov znovu narastať, vlani presiahol 260-tisíc, pričom väčšina z nich sa do EÚ dostala z Afriky cez Stredozemné more do Talianska, Grécka, Španielska, na Cyprus či Maltu.

image

V Petrohrade zadržali počas silvestra tisíce migrantov, ktorých teraz verbujú do vojny, píšu médiá

Štáty Európskej únie sa minulý rok dohodli na nových pravidlách týkajúcich sa spravodlivejšieho prerozdeľovania nákladov spojených s migráciou, ako aj na opatreniach na obmedzenie počtu ľudí využívajúcich služby prevádzačov.

Johanssonová v pondelok zdôraznila, že v boji proti prevádzačským sieťam je potrebná spolupráca na globálnej úrovni.

 

 

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:25