FOTO: REUTERS
StoryEditor

Breivik sa na súde ospravedlnil za to, čo urobil. Sťažoval sa na podmienky vo väzení

09.01.2024, 21:04
Autor:
ČTKČTK

Breivik žaluje nórsky štát, ktorý podľa neho porušuje jeho ľudské práva zákazom komunikácie s okolitým svetom a tým, v akých podmienkach ho väzní.

Nórsky pravicový extrémista Anders Breivik, ktorý si vo väzení odpykáva trest za vraždu 77 ľudí, dnes na súde povedal, že sa ospravedlňuje za to, čo urobil. Samoväzbu, v ktorej je držaný, podľa agentúry Reuters označil za nočnú moru a uviedol, že kvôli nej každý deň pomýšľa na samovraždu. Breivik žaluje nórsky štát, ktorý podľa neho porušuje jeho ľudské práva zákazom komunikácie s okolitým svetom a tým, v akých podmienkach ho väzní.

"Myslím si, že už dlho nevydržím bez zmysluplných ľudských vzťahov," povedal Breivik počas súdneho pojednávania, ktoré sa konalo v telocvični prísne stráženej väznice Ringerike, kde si odpykáva trest. "Som stále človekom a existuje limit na to, koľko toho človek unesie," dodal.

Breivik v júli 2011 zabil osem ľudí pri bombovom útoku vo vládnej štvrti v Osle a potom na ostrove Utöya, kde sa konal tábor sociálnodemokratickej mládeže, postrieľal ďalších 69 ľudí.

V auguste 2012 bol za teroristické útoky odsúdený na 21-ročný trest odňatia slobody, ktorý môže byť predlžovaný až na doživotie. Po celú dobu je v samoväzbe a kontakt má povolený v podstate iba so svojím právnikom a s väzenskými dozorcami.

Na otázku právneho zástupcu vlády, čo si myslí o útokoch na Utöya, povedal, že "sa ospravedlňuje za to čo urobil". Dodal, že je ochotný vzdať sa politiky.

image

Breivik podal žalobu proti samoväzbe. Tvrdí, že má samovražedné sklony

Reuters pripomína, že v minulosti boli Breivikove odpovede na to, ako na svoje činy nazerá, zmiešané. Niekedy hovoril, že neľutuje to, čo urobil, inokedy zase odsudzoval všetky formy násilia.

Kvôli žalobe na nórsky štát sa Breivik znovu stal predmetom záujmu médií, čo nahnevalo mnoho z tých, ktorí jeho útoky prežili, aj rodiny obetí.

Breivikovi právnici tvrdia, že Nórsko porušuje Európsky dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, konkrétne tú jeho časť, v ktorej sa uvádza, že nikto nesmie byť vystavovaný mučeniu, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.

Predstavitelia nórskeho ministerstva spravodlivosti argumentujú, že obmedzenia vzťahujúce sa na Breivika sú potrebné, pretože naďalej predstavuje hrozbu a mohol by k páchaniu násilností inšpirovať ďalších ľudí.

Na začiatku svojej výpovede o sebe Breivik povedal, že je šéfom politickej strany nazvanej Nordický štát a niekoľkých ďalších organizácií, ktoré nechce spomínať. Tvrdí, že on sám o sebe nebezpečný nie je, ale stala sa z neho na internete postava, nad ktorou kontrolu nemá a ktorú využíva krajná pravica.

Pojednávanie súdu potrvá do piatku. Súd vo veci rozhodne v nasledujúcich týždňoch, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 05 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:05