Litovský prezident Gitanas Nauseda víta ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Vilniuse. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj pricestoval do Litvy, začal turné po pobaltských štátoch

10.01.2024, 11:21
Autor:
TASRTASR

Cesta po pobaltských krajinách je prvou zahraničnou oficiálnou cestou Zelenského v tomto roku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu ráno na vopred neoznámenú návštevu Litvy. Informuje o tom agentúra AFP.

Tri bývalé pobaltské sovietske republiky sa stali členmi Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) a patria k najvernejším spojencom Ukrajiny.                                                        

"Estónsko, Lotyšsko a Litva sú naši spoľahliví priatelia a zásadoví partneri. Dnes som prišiel do Vilniusu, potom odcestujem do Tallinnu a Rigy," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

"Na programe sú témy ako bezpečnosť, začlenenie do EÚ a NATO, spolupráca v elektronickej vojne a v oblasti dronov a ďalšia koordinácia európskej pomoci," dodal ukrajinský prezident.

Cesta po pobaltských krajinách je prvou zahraničnou oficiálnou cestou Zelenského v tomto roku. V Litve, kľúčovom darcovi Ukrajine, bude rokovať s prezidentom, premiérkou a predsedníčkou parlamentu a stretne sa aj s ukrajinskou komunitou.

image

Zelenskyj usporiadal poradu vrchného velenia armády, rokoval tiež s prezidentmi Poľska a Rumunska

Zelenského návšteva sa koná v čase, keď ostatní spojenci Kyjeva váhajú so zvýšením pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa už takmer dva roky bráni proti ruskej invázii. Rusko v posledných týždňoch intenzívnejšie ostreľuje Ukrajinu, ktoré ako odvetu podniká raketové útoky na ruské pohraničné mesto Belgorod.

Ukrajinský prezident vyzval spojencov, aby pokračovali v posielaní vojenskej pomoci, a minulý mesiac viedol osobné rozhovory s predstaviteľmi Spojených štátov, Nemecka a Nórska.

Balík pomoci od Európskej únie v hodnote 50 miliárd eur však uviazol v Bruseli pre veto Maďarska. Kongres USA je v otázke zaslania ďalšej podpory Ukrajine takisto stále rozdelený.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:02