Švajčiarsky minister zahraničia Ignazio Cassis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na ukončenie vojny na Ukrajine treba získať Čínu, povedal šéf švajčiarskej diplomacie

14.01.2024, 19:41
Autor:
ČTKČTK

Dôležitú úlohu by podľa Ignazia Cassisa mohli zohrať krajiny ako Brazília, India alebo Juhoafrická republika, ktoré s Ruskom udržujú dialóg.

Do spoločného úsilia o ukončení vojny na Ukrajine je potrebné zapojiť Čínu. Podľa agentúry Reuters to v utorok vyhlásil švajčiarsky minister zahraničia Ignazio Cassis, ktorý spolupredsedá dnešnej globálnej schôdzke vrcholných diplomatov v Davose o napĺňaní mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Významný hráč

"Čína zohráva významnú úlohu. Musíme nájsť spôsoby, ako na tom spolupracovať s Čínou," povedal Cassis na tlačovej konferencii po zasadnutí. Čína na stretnutie poradcov pre národnú bezpečnosť, ktoré sa konalo deň pred začatím Svetového ekonomického fóra v Davose svojho zástupcu. nevyslala. Zúčastní sa na konferencii budúci týždeň, čínsky premiér Li Čchiang má na fóre hovoriť v utorok.

image

Budeme naďalej podporovať Ukrajinu, vyhlásili šéfovia diplomacií Francúzska a Nemecka

V Davose sa dnes zišli zástupcovia ôsmich desiatok štátov vrátane krajín skupiny G7, členov Európskej únie a mnohých mimoeurópskych krajín. Ide o už štvrté také rokovanie usporiadané Ukrajinou, ktoré už bezmála dva roky čelí ruskej agresii.

Hlavnou témou rokovaní sú otázky spojené s výmenou vojnových zajatcov a vrátenie ukrajinských detí unesených do Ruska, podľa Cassisa by tiež mala vydláždiť cestu na začatie rozhovorov medzi Moskvou a Kyjevom o ukončení vojny.

"Mier pre ukrajinský ľud je naliehavo nutný... Na ukončenie tejto vojny musíme urobiť všetko," povedal Cassis. Pripustil však, že ani Rusko ani Ukrajina zatiaľ nie sú ochotné k ústupkom. Dôležitú úlohu by však podľa neho mohli zohrať krajiny ako Brazília, India alebo Juhoafrická republika, ktoré s Ruskom udržujú dialóg a ktoré sa na rokovaniach v Davose zúčastňujú.

Zelenskyj sa rokovania nezúčastnil

"Účasť aliancie BRICS je veľmi dôležitá, pretože tieto krajiny majú vzťah k Rusku... To všetko môže vytvoriť určitý kolektívny pohyb, ktorý privedie (k rokovaniu) krajiny, ktoré majú síce k tomuto konfliktu ďaleko, ale môžu zohrať svoju úlohu tým, že uplatní svoj vplyv na Čínu a Rusko," povedal Cassis.

image

Ukrajina bude naďalej pre Francúzsko prioritou aj napriek kríze, povedal Séjourné v Kyjeve

Úloha krajín takzvaného globálneho Juhu je tak na rokovaní o mierovom pláne pre Ukrajinu v Davose stredobodom pozornosti, píše Reuters. Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom horskom stredisku sa budúci týždeň zúčastňuje aj množstvo afrických, latinskoamerických, blízkovýchodných či ázijských krajín vrátane Číny, ktoré k ruskej agresii na Ukrajine nezaujali jasné stanovisko a držia sa prevažne bokom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa nedeľného rokovania nezúčastnil. Cassis však povedal, že príde na fórum, ktoré začína v pondelok, a diplomati budú mať možnosť s ním hovoriť. Zelenského dnes zastupoval šéf jeho kancelárie Andrij Jermak, ktorý uviedol, že sa rokovania zúčastnilo 18 ázijských, 12 afrických a 6 juhoamerických krajín.

"Krajiny globálneho Juhu sa čoraz viac zapájajú do našej práce," uviedol Jermak na svojom telegramovom účte. Jermak dnes tiež uviedol, že považuje za dôležité, že sa rokovania medzinárodného fóra budúci týždeň zúčastní aj Čína.

 

01 - Modified: 2024-05-08 20:08:15 - Feat.: - Title: Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska 02 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 03 - Modified: 2024-05-08 21:29:08 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbroja Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 05 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 23:44