Poľský prezident Andrzej Duda a poľský premiér Donald Tusk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Duda a Tusk sa nezhodli v otázkach právneho štátu, rokovali aj o bezpečnosti

15.01.2024, 18:40
Autor:
ČTKČTK

"Neviem si predstaviť nedostatok spolupráce v dvoch zjavných otázkach," povedal poľský premiér. Tými sú podľa neho vonkajšia a vnútorná bezpečnosť krajiny.

Poľský prezident Andrzej Duda po dnešnom rokovaní s premiérom Donaldom Tuskom uviedol, že sa obaja politici zhodujú v tom, že pokiaľ ide o bezpečnosť krajiny, existuje iba jeden smer.

Ich názory sa rozchádzajú

O spolupráci v bezpečnostných otázkach hovoril po stretnutí aj šéf vlády Tusk, podľa ktorého naopak na problematiku právneho štátu títo dvaja vrcholní poľskí politici nazerajú naďalej rozdielne. Vyplýva to z ich vyhlásení, o ktorých informovali poľské médiá.

"Na schôdzke s prezidentom som povedal, že si neviem predstaviť nedostatok spolupráce v dvoch zjavných otázkach," uviedol Tusk po rokovaní s hlavou štátu podľa serveru stanice TVN 24.

image

Duda chce znova udeliť milosť odsúdeným exposlancom

Tými sú podľa premiéra vonkajšia bezpečnosť Poľska - teda medzinárodná politika vrátane ruskej vojny na Ukrajine, a vnútornú bezpečnosť krajiny. "Som pripravený spolupracovať s každým. Tiež s dnešnou opozíciou," dodal.

Súčasťou terajšej opozície je aj predtým vládna národnokonzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), za ktorej spojenca je Duda považovaný. Prezident podľa agentúry PAP po stretnutí vyhlásil, že s Tuskom popri medzinárodnej politike preberali aj jeho chystanú cestu na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose, kde chce okrem iného hovoriť o posilnení východného krídla NATO.

Bezpečnosť Poľska na prvom mieste

"Bezpečnosť Poľska, bezpečnosť Poľska a ešte raz bezpečnosť Poľska - môžem povedať, že sa s premiérom zhodujeme na tom, že je tu iba jeden smer," povedal Duda, ktorý ďalej vyhlásil, že v súvislosti s vnútornou bezpečnosťou krajiny vyzval Tuska, aby " deeskaloval a upokojil situáciu a konal výhradne v medziach a na základe zákona.“

Podľa stanice TVN 24 sa rozhovor týkal aj súčasnej situácie v prokuratúre a prípade politikov PiS Mariusza Kamińského, ktorý v predchádzajúcej vláde pôsobil ako minister vnútra, a jeho niekdajšieho námestníka Macieja Wonsika.

image

Bývalý poľský minister vnútra drží vo väzení hladovku, svoje odsúdenie považuje za akt politickej pomsty

Nedávno ich súd právoplatne poslal do väzenia za zneužitie právomocí za ich pôsobenie na čele protikorupčnej agentúry a polícia ich zatkla priamo v prezidentskom paláci. Duda dvojicu už pred rokmi - po nepravomocnom rozsudku - omilostnil.

Odlišné ponímanie právneho štátu

V prípade poľskej prokuratúry ide o to, že minister spravodlivosti a generálny prokurátor Adam Bodnar minulý týždeň odvolal šéfa najvyššieho prokuratúry, ktorý sa podľa ministra dostal do úradu v rozpore s predpismi.

"Odvolanie šéfa najvyššieho prokuratúry je možné jedine po konzultácii premiéra s prezidentom... a vyžaduje prezidentov písomný súhlas," povedal dnes Duda po schôdzke s Tuskom.

image

Temer každý druhý Poliak si myslí, že Duda podporuje záujmy strany PiS

Tusk po rokovaní uviedol, že nadobudol dojem, že jeho chápanie právneho štátu sa zdá byť odlišné od prezidentovho. "Všetci občania, bez ohľadu na ich profesiu alebo postavenie, by mali podliehať úplne rovnakému právnemu režimu bez akýchkoľvek výnimiek," povedal Tusk.

"Nie politici, ale súdy a právo by mali rozhodovať o tom, kto je vinný a kto je nevinný, aké budú dôsledky. A tu si myslím, že prezidenta nepresvedčím," dodal premiér. Strany tvoriace Tuskovu proeurópsku vládu často Dudu vinili z toho, že pomáha PiS narušovať právny štát svojimi podpismi zákonov, ktoré podľa nich porušovali ústavu, podotkol PAP.

01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 05 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:33