Ruské lietadlo A-50. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Zničenie lietadla A-50 a Il-22M by bolo pre Rusko veľkou stratou, píše BBC

15.01.2024, 23:28
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina tvrdí, že pri útoku nad Azovským morom zničila ruské špionážne lietadlo. Moskva správu nekomentovala.

Zničenie lietadla včasnej výstrahy a velenia A-50 a predpokladané poškodenie stroja Il-22M, ktorý slúži ako lietajúce veliteľské stredisko, by bolo jednou z najväčších jednorazových strát ruského letectva vo vojne s Ukrajinou. Na svojom ruskojazyčnom webe to napísala stanica BBC, podľa ktorej Rusko nemá takých lietadiel veľa a už ich nevyrába.

Pod rúškom tajomstva

Na palube A-50 navyše mohli byť skúsení špecialisti, ktorých nie je ľahké vycvičiť. Ak sa správy ukrajinských činiteľov o zostrelení dvojice lietadiel potvrdia, bol by to pre Ukrajinu významný počin, píše agentúra AP. Moskva správy o zásahu lietadiel nekomentovala.

VIDEO: Ukrajina tvrdí, že pri útoku nad Azovským morom zničila ruské špionážne lietadlo.

Informácie o zničení stroja A-50 pochádzajú z oficiálnych ukrajinských zdrojov a neoficiálne od ruských komentátorov, z ktorých niektorí majú vzťah k vojenskému letectvu, píše BBC a pripomína, že ruské ministerstvo obrany nie vždy priznáva straty. Ak áno, robí tak až po nejakej dobe.

Avšak vzhľadom na to, že sa na internete čoskoro objavila fotografia poškodeného lietadla Il-22M, možno predpokladať, že ak by niekto mal dôkaz o pristátí A-50, už by to bolo známe, domnieva sa BBC. Podľa niektorých správ sa totiž stroju Il-22M podarilo napriek poškodeniu pristáť v ruskej Anape na pobreží Čierneho mora.

Nejasností okolo zásahu dvoch lietadiel panuje viac, vrátane toho, ako ich vlastne zasiahli. Podľa hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnata útok ukrajinských síl zacielil predovšetkým na lietadlo A-50, ale zasiahol aj Il-22M, ktorý sa podľa jeho mienky už nepodarí opraviť.

image

Vojenský cieľ veľkého významu. Zasiahli sme ruské veliteľské lietadlá, to máte za Dnipro, znie z Kyjeva

Podľa jednej z verzií kolujúcich na ruských sociálnych sieťach mohla Il-22M zasiahnuť paľba ruských systémov protivzdušnej obrany chrániacich Krymský most, píše BBC. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj dnes ďakoval ukrajinskému letectvu za "skvele naplánovanú a vykonanú" operáciu a priložil mapu, ktorá naznačuje, že lietadlá zasiahli v oblasti Azovského mora. Ak skutočne išlo o operáciu ukrajinskej armády, tak nie je jasné, akými prostriedkami lietadlá zasiahla, upozorňuje BBC.

Veľká strata

Ak sa informácie potvrdia, bude to podľa nej pre Rusko veľká strata, pretože krajina týchto lietadiel nemá veľa a nie všetky sú schopné zúčastniť sa bojových operácií. To môžu pravdepodobne tie, ktoré boli modernizované na úroveň A-50U, píše BBC. Aj niektorí ruskí vojenskí blogeri pripúšťajú, že zničenie stroja A-50 by bolo pre ruské letectvo veľkou stratou.

BBC hovorí v súvislosti s lietadlami A-50 o lietajúcich radaroch, ktoré podľa nej môžu sledovať aktivitu vo vzduchu aj na zemi a umožňujú ruskému veleniu študovať polohu a štruktúru ukrajinskej protivzdušnej obrany a monitorovať lety ukrajinského letectva. A-50 sa tiež podieľa na riadení vzdušného boja. Lietadlo poskytuje stredisku velenia vzdušných operácií presný obraz vzdušného priestoru v reálnom čase, píše BBC.

Lietadlo A-50, ktoré prvýkrát uviedli do služby na sklonku sovietskej éry, môže skenovať oblasť s rozlohou niekoľko sto kilometrov a vyhľadávať nepriateľské lietadlá, lode a rakety, píše agentúra Reuters. Hovorkyňa ukrajinského operačného veliteľstva Juh Natalja Humenuková uviedla, že Rusko lietadlo často využívalo na prípravu a vykonávanie úderov strelami dlhého doletu na Ukrajinu.

image

Rusi dorovnávajú straty. Do armády denne vstupuje tisíc ľudí, tvrdí predstaviteľ ukrajinskej rozviedky

Úloha IL-22M v tejto situácii nie je podľa BBC úplne jasná. Stroj podľa nej môže byť veliteľským strediskom a môže tiež fungovať ako takzvaný opakovač, ktorý vysiela rádiový signál na pozemné veliteľstvo. Podľa správy Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) z roku 2022 malo Rusko na začiatku invázie na Ukrajine 12 lietadiel Il-22M a desať strojov staršej verzie Il-22.

Vlani vo februári bolo pri dronovom útoku poškodené ruské lietadlo včasnej výstrahy A-50 na vojenskom letisku na letisku Mačuliščy v Bielorusku, pripomenuli AP aj BBC, podľa ktorej potom stroj zamieril na opravu do Ruska a jeho súčasný stav nie je známy.

Počas minuloročnej júnovej vzbury ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny bol zostrelený jeden stroj Il-22, iný poškodila v októbri 2022 ukrajinská armáda, píše BBC.

01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:49