Belgický premiér Alexander De Croo počas prejavu v Európskom parlamente. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Uzavreté USA, silnejšia Európa. Trumpovo prezidentstvo by bolo príležitosťou pre samostatnosť, povedal De Croo

16.01.2024, 12:37
Autor:
ČTKČTK

Belgický premiér uviedol, že Európska únia by mala možnosť, že Spojené štáty budú izolovanejšie, brať ako príležitosť na osamostatnenie a získanie väčšej suverenity.

Najväčšou výzvou terajšieho belgického predsedníctva Rady Európskej únie bude podľa premiéra Alexandra De Crooa budovanie silnej unijnej ekonomiky. V súčasnosti je totiž Čína čoraz dominantnejšia na svetových trhoch a Spojené štáty by sa mohli v prípade opätovného zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta uchýliť k ochranárskym opatreniam.

De Croo to dnes povedal v Európskom parlamente v Štrasburgu, kde europoslancom predstavoval priority polročného belgického predsedníctva.

Samostatná Európa

"Ak nám rok 2024 znovu prinesie ‘Ameriku na prvom mieste‘, viac ako predtým to pre nás bude znamenať ‘Európa sama za seba‘," povedal De Croo s odvolaním sa na volebný slogan amerického republikána Trumpa.

"Nemali by sme sa tejto vyhliadky obávať," dodal. Belgický premiér tiež uviedol, že Európska únia by mala možnosť, že Spojené štáty budú izolovanejšie, brať ako príležitosť na osamostatnenie a získanie väčšej suverenity.

image

Biden predĺžil pozastavenie Trumpových ciel na oceľ a hliník z Európskej únie o dva roky

De Croo tiež zopakoval už známe postoje Belgicka k niektorým náročným otázkam európskej politiky - predsedníctvo bude podľa neho pracovať na schválení rokovacieho rámca pre prístup Ukrajiny, Moldavska a Bosny a Hercegoviny do Európskej únie, plánuje čo najviac urýchliť finančnú podporu vojnou zmietanej Ukrajine a rozšíriť európske trhy.

Musíme sa dostať na trh

"Európa je silná v inovácii(...) ale naši mladí podnikatelia majú problém svoje nápady dostať na trh. Musíme sa dostať od ‘vynájdenej v Európe‘ cez ‘vyvinuté v Európe‘ až po ‘vyrobené v Európe‘, "povedal De Croo a pokračoval: "Každý kút nášho kontinentu musíme zahrnúť do veľkého kapitálového trhu prístupného podnikateľom, od Štokholmu po Neapol, od Dublinu po Sofiu. "

"Rok 2024 je rokom demokracie. Treba zabezpečiť, aby sme kľúčové reformy dotiahli pred koncom tohto obdobia, "poznamenala na tlačovej konferencii s belgickým premiérom predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Európsku úniu čakajú tento rok v júni voľby do Európskeho parlamentu. Čo sa nepodarí dojednať, schváliť a právne doladiť približne do apríla, sa už v tomto volebnom období nestihne. "Každý hlas je dôležitý. Zmeny plynúce z budúceho zloženia tohto parlamentu budú citeľné," povedala metsolaová vo svojom apeli na vysokú účasť v eurovoľbách.

De Croo dodal, že belgické predsedníctvo nad rámec všeobecných priorít vybralo asi 60 legislatívnych opatrení, ktorými sa v nasledujúcom polroku chce zaoberať.

01 - Modified: 2024-01-16 05:38:54 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump si pripísal prvé víťazstvo, zvíťazil v republikánskych primárkach v štáte Iowa 02 - Modified: 2024-01-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Táto vojna bude. Americký bezpečnostný analytik vysvetľuje, prečo Washington musí zaútočiť na Irán 03 - Modified: 2024-01-13 10:56:57 - Feat.: 1 - Title: Trump má podľa The New York Times uhradiť skoro 393-tisíc dolárov za právnikov. Denník žaloval
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:15