Ruské dopravné lietadlo MC-21-300. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

V Rusku sa lietanie stáva nebezpečnejším, v decembri neprešiel deň bez incidentu

16.01.2024, 21:38
Autor:
ČTKČTK

Niektorí ruskí analytici po vzore ruskej vlády minimalizujú nebezpečenstvo, ktoré by mohlo pri letoch ruských aerolínií hroziť. Ďalší ale pripúšťajú, že sankcie sa začínajú na ruskom leteckom priemysle podpisovať.

V Rusku sú v poslednom čase na dennom poriadku nehody dopravných lietadiel, všímajú si médiá. Nedávne incidenty síce neskončili smrťou pasažierov, svedčia ale o vzrastajúcom nebezpečenstve cestovania lietadlom v Rusku, napísal dnes americký denník The Washington Post (WP).

Do Ruska, ktoré kvôli invázii na Ukrajinu už takmer dva roky čelí západným sankciám, sa s ťažkosťami dostávajú náhradné súčiastky.

Minulý mesiac bol na letecké incidenty v Rusku obzvlášť bohatý. Od 1. do 24. decembra sa totiž nenašiel v štatistike ani jediný deň, ktorý by sa zaobišiel bez nehody, núdzového pristátia alebo prerušenia vzletu pre technické problémy, vypočítala predtým stanica Rádio Slobodná Európa. Na niektoré dni pritom pripadalo podobných incidentov aj viac.

Krik a plač pasažierov

Predstavitelia ruského leteckého priemyslu ale aj tak podľa stanice ubezpečujú, že bezpečnosť ruských lietadiel sa nijako nezhoršila. Aby bol totiž letecký incident v Rusku klasifikovaný ako nehoda, musel by pri ňom niekto zomrieť alebo by lietadlo muselo utrpieť zásadné škody. A ruskí pasažieri síce v uplynulej dobe nezriedka v lietadle kričali od strachu, zostali ale nažive.

Hlasnú ranu počuli pri štarte napríklad 8. decembra cestujúci na palube Boeingu 737 na linke z Novosibirsku do Moskvy. Oba motory lietadla sa vznietili a začali chrliť plamene.

Rovnaký deň núdzovo pristál Airbus A319 mieriaci do Petrohradu po tom, čo krátko po štarte z letiska Mineralnyje vody na juhu Ruska došlo k strate tlaku v kabíne. Videozáznamy zverejnené na platforme Telegram ale ukázali cestujúci, ako plakali a kričali, keď sa zo stropu spustili kyslíkové masky, pripomenul The Washington Post.

image

Putin stratil na rope miliardy. No aj tu sa vynašiel, sankcie obchádza „tieňová flotila“

Nikto z 31 ľudí na palube nezomrel ani vlani 9. januára, keď vo výške 2900 metrov klesol tlak v kabíne lietadla An-26 mieriaceho do Magadanu a z nákladnej časti vypadlo niekoľko batožiny.

Bez obetí sa obišiel tiež incident z 12. septembra, keď pre zlyhanie hydraulických systémov pristál Airbus A320 priamo na kukuričnom poli v Novosibirskej oblasti, a mnohé ďalšie nehody dopravných lietadiel v minulom roku.

Sankcie ovplyvňujú bezpečnosť letov

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu západné krajiny zakázali vývoz náhradných súčiastok do Ruska, ale aj poskytovanie údržby, poistenia alebo aktualizácie softvéru pri strojoch ruskej leteckej flotily. Tá pritom od západných lietadiel závisí. Ruské dopravné lety podľa WP z 95 percent obsluhujú západné lietadlá.

Niektorí ruskí analytici po vzore ruskej vlády minimalizujú nebezpečenstvo, ktoré by mohlo pri letoch ruských aerolínií hroziť. Ďalší ale pripúšťajú, že sankcie sa začínajú na ruskom leteckom priemysle podpisovať.

"Samozrejme, že sankcie ovplyvňujú bezpečnosť letov," povedal podľa WP jedným z rozhovorov ruský novinár Andrej Meňšenin, ktorý sa zameriava na letectvo. "Situácia s bezpečnostnými letmi v Rusku je ale oveľa lepšia, ako aké boli predpovede a očakávania na začiatku roka 2022," dodal.

image

Fungujú sankcie? Ruská ekonomika klesla v minulom roku omnoho menej, než sa pôvodne uvádzalo

Ruské aerolínie podľa novinárov zmierňujú dopady sankcií tým, že dovážajú náhradné súčiastky alebo repasované motory z krajín strednej Ázie, Turecka, Singapuru, Iránu a ďalších krajín. Piloti sa však nezriedka dostávajú pod tlak, keď musia v prípade zlyhania techniky robiť rozhodnutia, od ktorých závisí životy cestujúcich, pripúšťa Meňšenin.

Ďalší ruský expert na bezpečnosť letectva Andrej Patrakov je ohľadom stavu ruských lietadiel oveľa skeptickejší. Patrakov upozorňuje, že ruské úrady nechávajú aerolinky, aby využívali súčiastky dlho po uplynutí ich životnosti, čím sa zvyšuje nebezpečenstvo ich zlyhania za letu.

Už pred západnými sankciami bola bezpečnosť ruského letectva podľa Patrakova "absolútne katastrofická". Mnohé lietadlá by podľa neho teraz potrebovali údržbu, tá ale neprichádza, pretože kvôli sankciám chýbajú súčiastky.

"Keď hovorím o problémoch, nie je mojím cieľom ľudí znervózňovať, robím to pre ich bezpečnosť. Niekedy je to s leteckou bezpečnosťou veľký problém a ľudia by mohli nakoniec zomrieť. Mojím poslaním je týchto ľudí uchrániť," citoval tiež americký denník Patrakova.

01 - Modified: 2024-01-16 18:32:08 - Feat.: 1 - Title: Rusko je neporaziteľné a Ukrajina dostane nenapraviteľnú ranu, tvrdí Putin 02 - Modified: 2024-01-16 17:17:16 - Feat.: 1 - Title: Putin zbiera podpisy do volieb aj na Ruskom ovládanom území Ukrajiny 03 - Modified: 2024-01-16 15:07:00 - Feat.: 1 - Title: Putin je predátor, neuspokojí sa so zamrznutým konfliktom, povedal Zelenskyj na Svetovom ekonomickom fóre 04 - Modified: 2024-01-16 09:32:45 - Feat.: 1 - Title: Tvrdá rana pre Rusko. Ako ovplyvní zostrelenie lietajúceho obra vývoj vojny? 05 - Modified: 2024-01-16 09:25:29 - Feat.: 1 - Title: Fínske firmy zarábali na ruskej vojne. Pomáhali s vyzbrojením, píšu tamojšie médiá
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:37