Starší pár v Chersone na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko z okupovaných ukrajinských území deportuje aj seniorov, príbuzní po nich pátrajú

16.01.2024, 23:56
Autor:
ČTKČTK

Príbuzní sa snažia sa sprostredkovať ich návrat domov na Ukrajinu, čo je ale veľmi ťažké a bez pomoci dobrovoľníkov niekedy aj nemožné.

Ruské úrady prevážajú z okupovaných ukrajinských území do Ruska aj seniorov, ktorých následne umiestňujú do takzvaných stredísk dočasného ubytovania a neskôr spravidla do domovov dôchodcov.

Príbuzní po nich často pátrajú a snažia sa sprostredkovať ich návrat domov na Ukrajinu, čo je ale veľmi ťažké a bez pomoci dobrovoľníkov niekedy aj nemožné, napísal portál Nastojaščeje vremja.

Návrat trval dva mesiace

Do Ruska previezli ruské úrady tiež 86-ročnú matku ženy, ktorú portál nazýva zmeneným menom Olha. Matka, ktorá v článku vystupuje pod menom Anna, žila na začiatku vojny v malej ukrajinskej dedine. Jej dom bol počas bojov zničený a ruské úrady Annu v júli 2022 odviezli preč z Ukrajiny.

Po rôznych peripetiách sa Anna nakoniec ocitla v ruskom stredisku dočasného ubytovania pre ukrajinských utečencov a krátko nato v domove dôchodcov. Anna sa pritom chcela vrátiť domov na Ukrajinu, v ústave pod dohľadom a v stiesnenom priestore sa necítila dobre.

image

Putin zbiera podpisy do volieb aj na Ruskom ovládanom území Ukrajiny

V Rusku ale všetko rozhodli za ňu a dali jej ruský pas, vysvetlila jej dcéra Olha. Tá sa napokon vlani na jeseň obrátila na ruských dobrovoľníkov z Petrohradu so žiadosťou o pomoc so sprostredkovaním matkinho návratu.

Návrat Anny na Ukrajinu nakoniec trval asi dva mesiace. Anna sa najprv pokúsila prekročiť rusko-estónsku hranicu. Estónski pohraničníci ju ale nepustili s tým, že strávila v Rusku príliš veľa času. Na hranici žena čakala niekoľko dní.

Nakoniec jej nezostalo kým sa presunúť k hraničnému priechodu Kolotilovka-Pokrovka, čo je jediné miesto, cez ktoré Ukrajina púšťa ľudí z ruskej strany hranice. S presunom k tomuto prechodu Anne pomohli dobrovoľníci.

Ruskú Kolotilovku a ukrajinskú Pokrovku ale delia asi dva kilometre, ktoré musela Anna s palicou prekonať pešo po štrkovej ceste. Dobrovoľníci pritom Anne zohnali vozík, na ktorý si mohla dať batožinu, a našli tiež mladú ženu, ktorá súhlasila, že podnikne cestu s ňou a prípadne jej pomôže.

Po prekonaní hranice a ďalších peripetiách sa nakoniec Anna dostala do ukrajinského Charkova.

V domove dostávali veľmi malé porcie jedla

Šťastný koniec mal príbeh tiež seniorky, ktorá sa dostala do Ruska z domova dôchodcov v ukrajinskom Mariupole. Ženu sa jej neteri s pomocou dobrovoľníkov podarilo vypátrať v domove pre seniorov v ruskej Astrachanskej oblasti.

Vedenie ústavu ale nechcelo spočiatku ženu prepustiť s tým, že má množstvo diagnóz a je nesebestačná. Po dlhých vyjednávaniach nakoniec ale ženu odovzdalo dobrovoľníkom.

image

Bieloruská armáda cvičí deti privezené z okupovaných oblastí na Ukrajine

"Prvé, o čo požiadala, keď sme boli za bránou a sadli sme si do auta, bolo, či môžeme niekam zájsť a najesť sa," opísal dobrovoľník, ktorý ženu vyzdvihol. Seniorka sa mu vraj sťažovala, že ľudia v domove dostávali veľmi malé porcie jedla.

Nie je známe, koľko je v Rusku osamelých prevezených ukrajinských seniorov, po ktorých nepátrajú ich príbuzní, a žiadna verejná štatistika to nemapuje, poznamenal portál.

V Rusku podľa jeho informácií týmto ľuďom úrady vybavia doklady a priznajú im veľmi malú penziu, za ktorú si potom seniori nemôžu dovoliť ani pokoj v takzvanej komunálke, ako sa v Rusku nazýva zdieľané bývanie.

01 - Modified: 2024-01-16 22:31:23 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko pošle Ukrajine ďalšie rakety SCALP. Nemôžeme nechať Rusko vyhrať, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-01-16 18:32:08 - Feat.: 1 - Title: Rusko je neporaziteľné a Ukrajina dostane nenapraviteľnú ranu, tvrdí Putin 03 - Modified: 2024-01-16 15:07:00 - Feat.: 1 - Title: Putin je predátor, neuspokojí sa so zamrznutým konfliktom, povedal Zelenskyj na Svetovom ekonomickom fóre 04 - Modified: 2024-01-16 09:32:45 - Feat.: 1 - Title: Tvrdá rana pre Rusko. Ako ovplyvní zostrelenie lietajúceho obra vývoj vojny? 05 - Modified: 2024-01-16 09:11:58 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že zostrelilo 12 ukrajinských dronov. Vo Voroneži hlási škody, jedno dieťa je zranené
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:31