Predseda vlády Robert Fico. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Za bolo takmer päťsto poslancov. Európsky parlament schválil uznesenie kritické voči slovenskej vláde

17.01.2024, 12:42
18.01.2024, 09:10

Európski zákonodarcovia majú obavy o schopnosť novej slovenskej vlády bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy EÚ, ak bude schválená navrhnutá novela Trestného zákona.

Opozícia sa búri, na námestiach po celom Slovensku sa pravidelne schádzajú tisíce ľudí a teraz sa pridal aj Európsky parlament. Jeho poslanci kritizujú návrh novely Trestného zákona predložený vládou slovenského premiéra Roberta Fica. 

Europarlament dnes väčšinou 496 hlasov ku 70 prijal rezolúciu odsudzujúcu snahy vlády meniť trestné právo a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Takýto krok by narušil snahu bojovať proti korupcii na úniovej úrovni, zhodli sa poslanci, ktorí rovnako kritizujú Ficovu neochotu zúčastniť sa verejnej debaty ohľadom zmien.

VIDEO: Fico kritizuje snahu opozície o zachovanie špeciálnej prokuratúry. Zachraňujú Lipšica, tvrdí:

Text uznesenia, ktorý vznikol po rozprave v pléne z 13. decembra, vyjadruje obavy európskych zákonodarcov o schopnosť novej slovenskej vlády bojovať proti korupcii a chrániť finančné záujmy EÚ, ak bude schválená navrhnutá novela Trestného zákona. V decembrovej rozprave vystúpilo okolo 30 zákonodarcov, medzi nimi aj 13 z celkového počtu 14 slovenských europoslancov.

Nové pravidlá totiž rušia Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý sa zaoberá najzávažnejšími trestnými činmi a korupciou, a zároveň zmierňujú tresty za niektoré majetkové trestné činy.

image

Prezidentka vystúpi v parlamente vo štvrtok, má výhrady voči novele Trestného zákona

Europoslanci vyzvali slovenskú vládu, aby prehodnotila navrhované zmeny v legislatíve týkajúcej sa ochrany oznamovateľov, keďže podľa návrhu nových pravidiel by oznamovatelia mohli byť retroaktívne zbavení ochrany.

Európski zákonodarcovia zdôraznili, že akákoľvek reforma trestného práva musí zabezpečiť kontinuitu a účinnosť nových a prebiehajúcich trestných konaní.

Parlament ďalej apeluje na vládu, aby sa zaoberala dlhodobou výzvou na reformu paragrafu 363 slovenského Trestného poriadku, ktorý v súčasnosti umožňuje generálnemu prokurátorovi zastaviť trestné stíhanie, a aby zamedzila jeho zneužívaniu.

Ako nevhodné a neúctivé odsúdili europoslanci poznámky premiéra na adresu študenta práva, ktorý bol súčasťou iniciatívy na podporu akademickej diskusie o stave právneho štátu na Slovensku. Uznesenie vyzýva všetkých politických predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali konštruktívne a úctivo.

Premiér rezolúciu odmieta 

Fico v reakcii na schválenú rezolúciu europarlamentu tvrdí, že má „rukopis slovenských opozičných europoslancov“. Vládna koalícia by podľa neho mala tvrdo reagovať na zasahovanie Európskeho parlamentu do suverénnych vnútorných záležitostí Slovenska ráznym uznesením Národnej rady. 

image

Uznesenie europarlamentu má rukopis slovenských opozičných europoslancov, tvrdí Fico

Ministerstvo zahraničných vecí reaguje na kritickú rezolúciu Európskeho parlamentu konštatovaním, že odmieta vstupovanie do vnútropolitického diania u nás. Kritizuje slovenských europoslancov na čele s Vladimírom Bilčíkom.

„Myslia si, že akýmikoľvek útokmi sa im podarí zvrátiť súčasný stav. A keď to nešlo na domácej pôde, tak zneužili na to pôdu európsku," uviedol šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár.

Blanár pripomenul, že od roku 2020 ako zástupcovia opozície upozorňovali domáce ústavné a kontrolné orgány aj eurokomisára pre spravodlivosť na oslabovanie právneho štátu.

"Napriek tomu sa z európskej strany nezaujímali o žiaden z prípadov toho, keď boli obyvateľom upierané ich práva, keď boli porušované základy právneho štátu a keď bolo nadužívané skrátené legislatívne konanie v parlamente," povedal.

Signál pre vládu 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje schválenie uznesenia Európskeho parlamentu za jasný signál Ficovej vláde, že rušenie špeciálnej prokuratúry a znižovanie trestov je pre EÚ neprijateľný zásah do právneho štátu na Slovensku.

„Vládna koalícia totiž škodí Slovensku a dostáva našu krajinu do medzinárodnej izolácie, pričom poškodzuje naše dlhoročné partnerstvá. Uznesenie, ktoré podporilo až 496 poslancov EP, je dôkazom, že celá Európa citlivo vníma, akým smerom sa Slovensko uberá,“ uvádza europoslanec za SaS Eugen Jurzyca, ktorý za spomínané uznesenie hlasoval.

image

Vláda tlačí na znižovanie trestov. Nemyslia na dôsledky, varuje bývalý ústavný sudca (anketa s odborníkmi)

Rezolúciu Európskeho parlamentu víta aj strana Progresívne Slovensko a vládu vyzýva na stiahnutie novely Trestného zákona.

"Toto uznesenie je jedno z posledných upozornení, že ak Slovensko nezatiahne ručnú brzdu a neustúpi od promafiánskeho balíčku, tak Európska komisia začne konať," uviedol predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Národnej rady Michal Šimečka. Dodáva, že premiér Fico hazarduje s eurofondmi a celé Slovensko tak môže podľa neho prísť o peniaze. 

Lexmann rezolúciu nepodporila 

Europoslankyňa z KDH Miriam Lexmann uznesenie nepodporila. Pripomenula, že KDH bolo od začiatku proti tomu, aby sa slovenská vnútropolitická otázka prenášala na pôdu EP.

"Zdôrazňujem však, že naša strana a aj ja osobne sa staviam proti rušeniu ÚŠP a novele Trestného zákona a robím všetko pre to, aby sa nám podarilo zastaviť toto ohrozenie spravodlivosti a boja proti korupcii na domácej pôde," povedala.

Zároveň odmietla "nehorázne klamstvá" koalície o tom, že v Bruseli otvorila otázku odňatia eurofondov pre Slovensko.

image

Politologička o zrušení špeciálnej prokuratúry: Ficov krok je predvojom avizovaných Trumpových plánov

Europoslankyňa zo Smeru Monika Beňová označila uznesenie o Slovensku za plné "výmyslov a poloprávd". Podľa nej sa opoziční predstavitelia pri jeho formulovaní snažili poškodiť reputáciu svojej vlastnej krajiny.

"Naučili sa to robiť proti iným členským štátom a teraz sa naša opozícia postavila na európskej úrovni proti Slovensku. Prehrali voľby, túžia po pomste a držia sa hesla: ‘Čím horšie tým lepšie‘ – bez ohľadu na dôsledky," zdôraznila.

Podľa nej je cieľom opozície vydierať euroinštitúcie a manipulovať existujúce pravidlá tak, aby došlo k pozastaveniu platieb učených na vyrovnávanie rozdielov v rámci slovenských regiónov, rozvoj v sociálnej oblasti, podporu poľnohospodárstva, školstva či zdravotníctva.

Europarlament upozorňoval už v decembri 

Upozornenie v tejto veci dostala začiatkom decembra slovenská vláda aj zo strany Európskej komisie, ktorá požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelizácii Trestného zákona a zrušení špeciálnej prokuratúry, pretože tieto návrhy treba dôkladne zvážiť.

Eurokomisia naznačila, že je pripravená na ďalšie politické a technické diskusie so slovenskou vládou s cieľom podrobnejšie preskúmať tieto otázky, pričom zamýšľané zmeny a doplnenia zákona odporúča konzultovať aj s Benátskou komisiou Rady Európy.

image

Nestaneme sa rajom pre korupčníkov, tvrdí Susko. Kolíková je zhrozená z novely Trestného zákona

V podobne kritickom duchu sa 18. decembra vyjadrila aj Európska prokuratúra, ktorá po analýze navrhovaných zmien týkajúcich sa Trestného poriadku, Trestného zákona, zákona o prokuratúre a zákona o ochrane oznamovateľov dospela k záveru, že tieto kroky predstavujú vážne riziko porušenia zásad právneho štátu.

V konkrétnej rovine by to podľa EPPO minimalizovalo odhalenie možných podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ a narušilo funkčný mechanizmus podávania správ medzi Európskou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou.

"To, čo súčasná slovenská vláda robí, smeruje k vyradeniu základnej štruktúry justície... a de facto vyraďuje z pôsobenia na Slovensku Úrad európskeho verejného žalobcu," okomentoval rezolúciu český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

01 - Modified: 2024-01-17 08:22:38 - Feat.: 1 - Title: V pléne pokračuje diskusia ku skrátenému konaniu pri novele Trestného zákona 02 - Modified: 2024-01-16 16:45:04 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka vystúpi v parlamente vo štvrtok, má výhrady voči novele Trestného zákona 03 - Modified: 2024-01-15 08:58:58 - Feat.: 1 - Title: Opozícia ohlásila ďalšie protesty. Koaliční predstavitelia pozývajú ľudí na námestia sami, tvrdí Šimečka 04 - Modified: 2024-01-10 14:54:23 - Feat.: 1 - Title: Sudca Šamko: Je mýtus, že všetci sú pomalí, len ÚŠP je rýchly. Chýba mi argument, prečo by mal zostať 05 - Modified: 2024-01-08 09:30:12 - Feat.: 1 - Title: Rušenie špeciálnej prouratúry je nehoráznosť, novela pomáha páchateľom, nie obetiam, tvrdí poslanec Grendel
01 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Dva mesiace pred voľbami v Smere ešte nevedia, do akej frakcie sa zaradia. Progresívci v tom majú jasno
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 13:47