Iránska strela je vystavená počas slávnostného odhalenia na námornej základni v Konaraku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sme raketová veľmoc, národné záujmy budeme tvrdo brániť, povedal minister obrany Iránu

17.01.2024, 20:38
Autor:
ČTKČTK

Pakistan dnes v reakcii na údery odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu. Iránsky minister zahraničia na Svetovom ekonomickom fóre v Davose tvrdil, že útoky mierili výlučne proti ozbrojencom.

Irán sa pri ochrane svojich národných záujmov nebude nijako obmedzovať a proti nepriateľom použije svoje raketové kapacity, kedykoľvek to bude potrebné. Podľa iránskych médií to dnes vyhlásil iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíaní. Irán v minulých dvoch dňoch zaútočil zo vzduchu na ciele v Iraku, Sýrii a Pakistane.

"Sme svetovou raketovou mocnosťou," povedal Aštíaní podľa iránskej agentúry Mehr novinárom na okraj dnešného zasadnutia vlády v Teheráne. "Nech už budú chcieť ohroziť Iránsku islamskú republiku odkiaľkoľvek, my odpovieme a táto odpoveď bude určite primeraná, rozhodná a tvrdá," uviedol.

Rozšírenie konfliktu

Denník The New York Times k tomu píše, že Irán dáva v poslednom čase jasne najavo ochotu siahnuť k vojenskej sile, aj keby to malo znamenať údery na území jeho spojencov a susedov. Raketové údery na Sýriu, Irak a Pakistan v rozmedzí dvoch dní však môžu ešte viac rozdúchať konflikt na Blízkom východe v čase vojny Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas, upozornil denník.

Irán tvrdí, že v Sýrii útočil na "páchateľov teroristických operácií" v odvete za najhoršie atentáty vo svojej novodobej histórii, pri ktorých na začiatku januára v iránskom Kermáne prišlo o život vyše 90 ľudí a ku ktorým sa prihlásil Islamský štát.

image

USA zaradili húsíov medzi teroristické organizácie, Európska únia to neplánuje

V irackom Irbieli iránskej rakety podľa Teheránu mierili na špionážne centrá izraelského Mossadu a na juhozápade Pakistanu na základne balúčskej militantnej skupiny Džajš al-Adl, ktorej členovia napádajú bezpečnostné zložky na iránskom území.

Pakistan dnes v reakcii na údery, pri ktorých podľa Islamabadu zahynuli dve deti, odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu. Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján na Svetovom ekonomickom fóre v Davose tvrdil, že útoky mierili výlučne proti ozbrojencom.

Podľa vyhlásenia svojho rezortu tiež telefonoval so svojím pakistanským náprotivkom Džalílom Abbásom Džiláním, aby ho ubezpečil, že Irán rešpektuje zvrchovanosť susedného Pakistanu.

Zbrane pripravené na použitie

Tiež minister obrany Aštíání dnes zdôraznil, že Teherán rešpektuje práva, záujmy a územnú celistvosť všetkých krajín, zvlášť svojich susedov, ale nepripustí narúšanie svojich hraníc. Varoval, že Irán vlastní rôzne typy rakiet s rôznymi hlavicami a rôznym doletom do 2000 kilometrov a použije ich, kedykoľvek to bude považovať za potrebné.

Podľa analytikov Irán balancuje na tenkej hrane, keď demonštruje svoju silu, aby domácemu konzervatívnemu publiku dokázal, že dokáže udrieť na svojich nepriateľov bez toho, aby sa však priamo zaplietol do bojov s Izraelom, USA alebo ich spojencami, píše The New York Times.

image

Vojna s Amerikou ako rodinný biznis. Vodca Húsíov po nej prahol roky

Stúpencov vlády značne rozhorčili nedávne útoky na území Iránu, ktoré zjavne odhaľujú bezpečnostné slabiny autoritárskeho náboženského režimu. Zvlášť atentáty na pietny sprievod v Kermáne otriasli dôverou v krajine, ktorá robí, čo môže, aby si udržala stabilitu a aby kvôli jej sporom na Blízkom východe netiekla krv na iránskej pôde, poznamenal NYT.

Irán zvyčajne uprednostňuje konfrontáciu s nepriateľmi na diaľku a miesto nasadenia vlastných síl sa spolieha na ozbrojené skupiny, ktoré v blízkovýchodnom regióne financujú a podporujú: Hizballáh v Libanone, Hamas v Gaze či Húsíe v Jemene.

Avšak skutočnosť, že Irán utrpel také bolestivé údery zo strany Islamského štátu na vlastnej pôde, naznačuje, že pôsobenie Teheránu v regióne má svoje riziká, hovorí Sanam Vakilová, expertka na Irán z londýnskeho think tanku Chatham House. Irán sa svoje konflikty snaží "exportovať" ďaleko za hranice, namiesto toho, aby sa nimi zaoberal bližšie k domovu.

"Veľkou iróniou pre Irán však je, že jeho intenzívna prítomnosť za hranicami vedie k vysokým bezpečnostným rizikám vo vnútri krajiny," uviedla Vakilová.

01 - Modified: 2024-01-17 19:28:01 - Feat.: 1 - Title: USA zaradili húsíov medzi teroristické organizácie, Európska únia to neplánuje 02 - Modified: 2024-01-17 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vojna s Amerikou ako rodinný biznis. Vodca Húsíov po nej prahol roky
01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 05 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:44