Jemenskí bojovníci a kmeňoví priaznivci držia svoje strelné zbrane počas protestu proti nedávnym útokom vedeným USA na ciele húsíov neďaleko mesta Sanaa. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Armáda Spojených štátov opäť útočila na pozície húsíjských povstalcov v Jemene

18.01.2024, 06:57
Autor:
TASRTASR

Medzičasom aj médiá húsíjských povstalcov vo štvrtok nadránom informovali, že "americké a britské sily" podnikli štvrté kolo útokov na ciele v štyroch oblastiach Jemenu.

Americká armáda v stredu podnikla ďalšiu vlnu raketových útokov z lodí a ponoriek, ktorých terčom boli miesta kontrolované v Jemene húsíjskými povstalcami.

Útoky boli spustené z Červeného mora a zasiahli viac ako desať lokalít, uviedli podľa agentúry AP nemenovaní americkí predstavitelia.

Medzičasom aj médiá húsíjských povstalcov vo štvrtok nadránom informovali, že "americké a britské sily" podnikli štvrté kolo útokov na ciele v štyroch oblastiach Jemenu.

V reakcii na najnovšiu vlnu útokov Iránom podporovaní jemenskí povstalci avizovali, že budú pokračovať vo svojich útokoch na lodnú dopravu v Červenom mori.

"Budeme pokračovať v útokoch na izraelské lode smerujúce do prístavov okupovanej Palestíny bez ohľadu na to, ako sa nám v tom americko-britská agresia snaží zabrániť," povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ húsíov pre povstaleckú televíziu al-Masíra.

Nová vlna útokov nasledovala krátko po oficiálnom oznámení americkej administratívy zo stredy, že USA opäť zaradili húsíov na svoj zoznam tzv. globálnych teroristov.

Vo všeobecnosti platí, že sankcie, ktoré sprevádzajú zaradenie na tento zoznam, majú za cieľ odrezať extrémistické formácie od zdrojov ich financovania.

Napriek sankciám a vojenským útokom - vrátane rozsiahlej piatkovej operácie amerických a britských vojnových lodí a bojových lietadiel, ktoré zasiahli viac ako 60 cieľov po celom Jemene, -  húsíovia pokračujú v zastrašovaní posádok komerčných a vojenských lodí plaviacich sa v Červenom mori.

K poslednému incidentu došlo v stredu, keď útočné bezpilotné lietadlo odštartovalo z oblasti ovládanej húsíami v Jemene a v Adenskom záliv zasiahlo lod plaviacu sa pod vlajkou USA.

01 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 02 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili 03 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 04 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 05 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:54