FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pakistan podnikol útoky proti militantom v Iráne, hlásia odtiaľ deväť obetí

18.01.2024, 07:33
18.01.2024, 09:56
Autor:
ČTKČTK

Pakistanské ministerstvo zahraničia útok potvrdilo a zdôvodnilo ho národnou bezpečnosťou. Islamabad tvrdí, že pri úderoch zomreli viacerí teroristi. Teherán zatiaľ informoval len o úmrtí civilistov.

Pakistan zaútočil v noci na dnes na ciele v iránskej provincii Sistan a Balúčsko na hraniciach oboch krajín. Informujú o tom dnes agentúry AFP a Reuters, podľa ktorých pri úderoch zahynulo najmenej deväť ľudí, vrátane štyroch detí a troch žien.

Irán predtým v týždni podnikol vzdušné údery na území Pakistanu, čo Islamabad tvrdo kritizoval a varoval pred vážnymi následkami. Pakistanský premiér Anvar Hakk Kakar v súvislosti s útokmi skráti návštevu Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose, oznámilo pakistanské ministerstvo zahraničia.

Zdroj z pakistanských spravodajských služieb AFP oznámil, že sa útok zameral na balúčské povstalecké skupiny v oblasti na juhovýchode Iránu. Reuters s odvolaním sa na pakistanský spravodajský zdroj zase píše, že pri údere hranicu oboch krajín prekročili pakistanské lietadlá.

Islamabad hovorí o mŕtvych teroristoch

Pakistanské ministerstvo zahraničia útok potvrdilo a zdôvodnilo ho národnou bezpečnosťou. Islamabad tvrdí, že pri úderoch zomreli viacerí teroristi. Teherán zatiaľ informoval len o úmrtí civilistov, zo štyroch detí ani troch žien podľa neho nikto nemal iránske občianstvo.

"Pri raketovom útoku v jednej z pohraničných dedín zahynuli tiež dvaja muži, čím sa počet obetí zvýšil na deväť," uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

"Rozhodol sa skrátiť svoju návštevu s ohľadom na súčasný vývoj," uviedla na tlačovej konferencii hovorkyňa pakistanského ministerstva zahraničia k predčasnému odletu predsedu vlády zo švajčiarskeho Davosu.

Pakistanské ozbrojené sily sú v "extrémne vysokej pohotovosti", na akékoľvek "pochybenie" z iránskej strany budú tvrdo reagovať, uviedla dopoludnia agentúra Reuters s odvolaním sa na pakistanského bezpečnostného predstaviteľa.

Irán si predvolal pakistanského chargé d‘affaire

Irán žiada od Pakistanu ohľadom útokov okamžité vysvetlenie, povedal agentúre Tasním nemenovaný iránsky predstaviteľ. Teherán si predvolal pakistanského chargé d‘affaires, uviedla tlačová agentúra YJC, ktorá je napojená na iránsku štátnu televíziu.

Pakistan v stredu odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu v súvislosti s utorkovými vzdušnými údermi Iránu. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Náser Kanání tiež uviedol, že Teherán pakistanské útoky dôrazne odsudzuje.

Irán v týždni útočil na územie Pakistanu na dve základne balúčskej militantnej skupiny Džajš al-Adl. Podľa Islamabadu prišli o život dve deti, tri dievčatá utrpeli zranenia.

Militantná sunnitská skupina Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti) bola založená v roku 2012 a v poslednom čase stupňuje cezhraničné útoky proti iránskym bezpečnostným silám, a to vrátane bombových útokov a únosov.

Džajš al-Adl tvrdí, že sa usiluje o širšie práva a lepšie životné podmienky pre menšinu Balúčovcov v prevažne šiitskom Iráne. Teherán proti ozbrojencom v pohraničí dlhodobo bojuje, ale úder pomocou rakiet a dronov bol bezprecedentný.

Irán v posledných dňoch útočil tiež na ciele v Sýrii a Iraku, ktorý sa kvôli tomu obrátil na OSN.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 05 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:41