Členovia National Education Union sa zúčastňujú na zhromaždení pred radnicou v Belfaste počas veľkého štrajku zamestnancov verejného sektora. FOTO: Reuters​
StoryEditor

V Severnom Írsku sa začali najväčšie protesty za posledných 50 rokov

18.01.2024, 15:51
Autor:
TASRTASR

Zamestnanci verejného sektora v Severnom Írsku majú nižšie mzdy ako zvyšok Spojeného kráľovstva. Spolu s krízou životných nákladov a politickou krízou to už vyvolalo viacero štrajkov v školstve, zdravotníctve či doprave.

Viac ako 100-tisíc zamestnancov verejného sektora v Severnom Írsku začalo vo štvrtok štrajkovať za zvýšenie miezd. Ide o najväčší protest za posledných 50 rokov. Informuje o tom britská stanica BBC.

Protestné zhromaždenia sa začali vo viacerých mestách vrátane Belfastu, Londonderry, Omaghu a Enniskillenu. Ochromená je autobusová aj železničná doprava, zatvorené sú školy a zdravotnícke služby fungujú v obmedzenom režime. Do koordinovanej akcie sa zapojilo 16 odborových zväzov.

VIDEO: V Severnom Írsku začal najväčší štrajk za posledných 50 rokov

Riaditeľka Kráľovskej akadémie zdravotných sestier (RCN) Rita Devlinová vo štvrtok uviedla, že k nim "nemuselo dôjsť" a kritizovala ministra pre Severné Írsko Chrisa Heatona-Harrisa, že nezaviedol zvýšenie platov.

RCN vyhlásila výstražny poldňový štrajk, aby sa podľa Devlinovej nerušili zdravotnícke termíny a procedúry. Podľa jej slov sa však pre nedostatok personálu rušia už doteraz.

Vláda Spojeného kráľovstva ponúkla Severnému Írsku finančný balík v rámci snahy o decentralizáciu, ktorá zahŕňa aj ustanovenia o platoch. Heaton-Harris uviedol, že verejný sektor je decentralizovaný a bol "hlboko sklamaný", že severoírske politické strany v Stormonnte ponuku financovania neprijali.

Stormont je sídlom jednokomorového Severoírskeho zhromaždenia (NIA), ktoré sa po voľbách v máji 2022 opakovane nedokáže dohodnúť na svojom vedení a ani vytvoriť Výkonný orgán Severného Írska (NIE), regionálnu vládu s obmedzenými právomocami. NIE tvorí premiér a osem ministrov, sedem z nich nominuj NIA.

Damien Doherty, vodič autobusu v Londonderry z odborovej organizácie Unite, povedal, že Heaton-Harris a strany Stormontu by sa mali "zaviazať k dlhodobým investíciám do všetkých našich verejných služieb".

Zamestnanci verejného sektora v Severnom Írsku majú nižšie mzdy ako zvyšok Spojeného kráľovstva. Spolu s krízou životných nákladov a politickou krízou to už vyvolalo viacero štrajkov v školstve, zdravotníctve či doprave. Ministerstvo zdravotníctva pred najnovším štrajkom ľuďom odporučilo, aby "znížili pravdepodobnosť, že budú potrebovať zdravotnú starostlivosť."

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:36