Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Len vojenský nátlak môže viesť k prepusteniu rukojemníkov Hamasom, povedal Netanjahu

18.01.2024, 20:35
Autor:
ČTKČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zopakoval, že jeho vláda sa neuspokojí s ničím menším ako s totálnym zničením Hamasu, hoci to bude trvať ešte dlhé mesiace.

Len vojenský nátlak môže viesť k prepusteniu rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Gaze, znovu dnes zdôraznil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zároveň opäť odmietol, že by v budúcnosti podporil vytvorenie palestínskeho štátu.

Zopakoval tiež, že jeho vláda sa neuspokojí s ničím menším ako s totálnym zničením Hamasu, hoci to bude trvať ešte dlhé mesiace. Absolútne víťazstvo podľa Netanjahua tiež znamená "odzbrojenie Gazy" a "úplnú bezpečnostnú kontrolu", ktorú nad ňou bude mať Izrael. Podľa izraelských médií to premiér povedal dnes večer na tlačovej konferencii.

Dlhé mesiace bojov

"Víťazstvo bude trvať dlhé mesiace, ale dosiahneme ho," vyhlásil Netanjahu. "Akékoľvek osídlenie v budúcnosti musí zahŕňať izraelskú vojenskú kontrolu nad celým územím západne od rieky Jordán," povedal s odvolaním sa na územie, ktoré predstavuje štát Izrael, ním okupovaný Západný breh Jordánu aj doteraz palestínske Pásmo Gazy.

"Táto podmienka je v rozpore s myšlienkou suverenity, čo sa dá robiť," uviedol dnes Netanjahu. "Hovorím túto pravdu našim americkým priateľom a zablokoval som pokus diktovať nám realitu, ktorá by ohrozila bezpečnosť Izraela. Premiér musí byť schopný povedať ‘nie‘, keď je to potrebné, a to aj našim najlepším priateľom," dodal.

image

Intenzívna fáza vojny na juhu Pásma Gazy sa "čoskoro skončí", vyhlásil izraelský minister obrany

Sľúbil však, že mieni pokračovať v snahe o rozšírenie okruhu arabských krajín, s ktorými chce normalizovať vzťahy, a to "spoločne s našimi americkými priateľmi".

"Teror voči Izraelu"

Kľúčová je v tomto zmysle dohoda so Saudskou Arábiou. Tá pred vypuknutím súčasnej vojny rokovala s Izraelom o normalizácii vzťahov, ale po 7. októbri, teda po útoku Hamasu na južný Izrael, rokovania zastavila. Teraz však prejavila ochotu v rozhovoroch pokračovať, ak budú smerovať aj k vytvoreniu palestínskeho štátu. Server televízie NBC News dnes pripomenul narastajúce nezhody medzi Netanjahuom a vládou amerického prezidenta Joea Bidena a napísal, že americká vláda sa už zrejme pripravuje na odchod izraelského premiéra.

Netanjahu dnes tiež novinárom povedal, že "z každého územia, z ktorého sa Izrael stiahol, nasledoval teror voči Izraelu". "Stalo sa to v južnom Libanone, v Pásme Gazy aj v oblasti Judea a Samaria (Západný breh), keď sme ju rozdelili na časti," vyhlásil. Uviedol Netanjahu s odvolaním sa na mierové dohody, podľa ktorých sa Západný breh rozdelil na oblasti plne pod správou Palestínčanov, plne pod správou Izraela a so zdieľanou správou.

"Budeme pokračovať v bojoch s plnou silou, kým nedosiahneme všetky naše ciele," uviedol Netanjahu. Nimi sú podľa neho návrat všetkých rukojemníkov, eliminácia Hamasu a istota, že Gaza nikdy nebude predstavovať hrozbu pre Izrael. Zastaviť vojnu predtým by podľa Netanjahua poškodilo bezpečnosť Izraela na niekoľko generácií a poslalo odkaz o slabosti Izraela jeho nepriateľom.

01 - Modified: 2024-01-15 21:44:08 - Feat.: 1 - Title: Intenzívna fáza vojny na juhu Pásma Gazy sa "čoskoro skončí", vyhlásil izraelský minister obrany 02 - Modified: 2024-01-14 18:57:05 - Feat.: 1 - Title: Pred britskou vojenskou základňou na Cypre protestovali stovky propalestínskych aktivistov 03 - Modified: 2024-01-12 22:18:13 - Feat.: 1 - Title: V Pásme Gazy hlásili ďalší výpadok internetového a telefonického spojenia 04 - Modified: 2024-01-12 17:31:36 - Feat.: 1 - Title: OSN tvrdí, že Izrael blokuje dodávky pomoci do nemocníc na severe Gazy
01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 23:30