Lesný požiar v kanadskej provincii Quebec. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zvrat vo vyšetrovaní obrovských požiarov v Kanade. Priznal sa konšpirátor, všetko si nepamätá

19.01.2024, 08:55
Autor:
TASRTASR

Kanadu vlani zasiahli rozsiahle lesné požiare, ktoré postihli spolu asi 185-tisíc kilometrov štvorcových. Dym z týchto požiarov sa rozšíril aj do susedných USA.

Kanaďan, ktorý šíril na sociálnych sieťach konšpiračné teórie o tom, že kanadská vláda zámerne zakladá lesné požiare, sa priznal k založeniu 14 z nich. Ním rozpútané požiare vyhnali stovky ľudí z domovov, uviedla televízna stanica CNN.

Kanaďan Brian Paré sa na súde priznal k 13 prípadom podpaľačstva a jednému prípadu podpaľačstva​ spojeného s pohŕdaním ľudským životom. Požiare začali vlani od mája do septembra.

Jeden z týchto požiarov si podľa žalobkyne vyžiadal evakuáciu 400 ľudí z mesta Chapais v provincii Quebec. Najväčší oheň, ktorý má Paré na svedomí, zničil vyše 870 hektárov porastov.

"Pán Paré si nepamätá všetky požiare, ktoré mohol založiť, takže v súčasnosti vieme o štrnástich. Je možné, že ich je viac," oznámila CNN žalobkyňa.

Podľa prokuratúry polícia nadobudla podozrenie, keď sa v krátkom čase vznietilo niekoľko požiarov bez zjavnej príčiny. O Parého sa začala zaujímať kvôli tomu, že bol videný blízko niekoľkých miest zachvátených plameňmi.

image

Newyorské mrakodrapy ledva vidieť. Americké veľkomestá zahalil dym z kanadských požiarov (fotogaléria)

Polícia tiež objavila príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých Paré vinil kanadskú vládu, že zakladá požiare, aby presvedčila ľudí o existencii klimatických zmien.

"Obvinený podľa policajných dôkazov zverejňoval mnoho konšpiračných teórií o zapojení vlády do možného založenia týchto požiarov," oznámila žalobkyňa.

Konšpiračné teórie sa na lesné požiare zameriavajú už dlho, podotkla CNN. Ich šíritelia kladú požiare za vinu vládam alebo klimatickým aktivistom a v niektorých prípadoch ich pripisujú aj laserovým lúčom z vesmíru.

Kanadu vlani zasiahli rozsiahle lesné požiare, ktoré postihli spolu asi 185-tisíc kilometrov štvorcových, čo je plocha dvakrát väčšia ako rozloha Českej republiky.

Dym z týchto požiarov sa rozšíril aj do susedných USA, kde v niektorých mestách spôsobil extrémne znečistenie vzduchu. Dym podľa CNN doputoval dokonca aj nad Európu.

01 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 02 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 03 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:04