FOTO: REUTERS
StoryEditor

Húsiom podľa zdrojov Reuters pomáhajú s útokmi členovia iránskych gárd a Hizballáhu

20.01.2024, 20:27
Autor:
ČTKČTK

Dvaja bývalí príslušníci jemenskej armády uviedli, že na koordinácii vojenských operácií či výcviku ozbrojencov sa podieľa aj Hizballáh, teda ďalší spojenec Iránu.

Dôstojníci iránskych revolučných gárd a libanonskej radikálnej skupiny Hizballáh pomáhajú priamo v Jemene vládnucim húsijským povstalcom vykonávať útoky na lode v Červenom mori. S odvolaním sa na šesť informovaných zdrojov vrátane dvoch iránskych to napísala agentúra Reuters.

Husiovia, ktorí v posledných rokoch ovládajú veľkú časť Jemenu, majú podporu Teheránu dlhodobo, a západní predstavitelia iránskemu režimu pripisujú zodpovednosť aj za terajšie ostreľovanie narúšajúce prevádzku na významnej námornej trase. Podľa americkej armády Húsíovci podnikli od novembra desiatky útokov na obchodné aj vojenské plavidlá.

Zdroje Reuters uviedli, že príslušníci iránskych revolučných gárd šiitskym povstalcom poskytujú "know-how, dáta a informácie od rozviedok". Pomáhajú im tak s výberom vhodných cieľov medzi desiatkami lodí, ktoré každý deň Červeným morom preplávajú. Dvaja bývalí príslušníci jemenskej armády uviedli, že na koordinácii vojenských operácií či výcviku ozbrojencov sa podieľa aj Hizballáh, teda ďalší spojenec Iránu.

"Politické rozhodnutie je z Teheránu, Hizballáh je manažment a odohráva sa to u Húsíov v Jemene," komentoval situáciu nemenovaný blízkovýchodný činiteľ.

image

Americká armáda podnikla ďalšie útoky na ciele jemenských povstalcov

Iránske ministerstvo zahraničia akékoľvek zapojenie Teheránu do útokov opakovane odmietlo. Hovorcovia Húsíov zase popreli, že by sa na príprave ich operácií v Červenom mori podieľali Iránci alebo Hizballáh. Libanonské hnutie na žiadosť o komentár nereagovalo.

O iránskej pomoci Húsíom už minulý mesiac informoval denník The Wall Street Journal, podľa ktorého jemenskí povstalci dostávali aj spravodajské informácie zhromažďované iránskou špionážnou loďou.

Reuters teraz informuje aj o posilnených dodávkach zbraní z Iránu či o výcviku Húsíov s pokročilými systémami. Jeden zdroj zasvätený do diania v Iráne uviedol, že tam v decembri na základni revolučných gárd povstalci cvičili používanie striel.

Húsiovia tvrdia, že v Červenom mori útočia na lode napojené na Izrael a že ich kampaň je prejavom solidarity s Palestínčanmi. Špekuluje sa však o tom, že za útoky sú aj vnútropolitické dôvody, pretože pomáhajú Húsíom odvádzať pozornosť od ich neschopnosti spravovať krajinu zdevastovanú roky bojov.

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 08:35:56 - Feat.: - Title: Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili jemenskí povstalci 04 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 05 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:02