Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci

22.01.2024, 13:45
Autor:
ČTKČTK

Aby mohli ľudia získať ako ďalšie občianstvo aj to ukrajinské, bude potrebná zmena ukrajinskej ústavy, pretože tá to teraz neumožňuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal do parlamentu návrh zákona, ktorý by umožnil zavedenie viacnásobného občianstva. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá s odvolaním sa na vyhlásenie hlavy štátu ku Dňu jednoty, keď si krajina pripomína zjednotenie západnej a východnej časti Ukrajiny v roku 1919.

Aby mohli ľudia získať ako ďalšie občianstvo aj to ukrajinské, bude potrebná zmena ukrajinskej ústavy, pretože tá to teraz neumožňuje. Milióny ľudí ukrajinského pôvodu v zahraničí tak nemôžu vlastniť ukrajinské pasy, upozornila agentúra Reuters.

Rozsiahle zmeny

"Dnes predkladám Najvyššej rade (parlamentu) kľúčový návrh zákona, ktorý umožní prijatie rozsiahlych legislatívnych zmien a zavedenie viacnásobného občianstva," uviedol Zelenskyj, podľa ktorého zmeny umožnia všetkým etnickým Ukrajincom a ich potomkom v zahraničí získať ukrajinské občianstvo.

"Samozrejme s výnimkou občanov agresorského štátu," dodal prezident v zjavnom odkaze na Rusko, ktoré Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi vojensky napadlo a časť jej územia okupuje. Ukrajinskí činitelia odvtedy túto krajinu pravidelne nazývajú agresorom.

Občianstvo pre dobrovoľníkov

Zelenskyj vo svojom vyhlásení zároveň vyjadril vďaku ukrajinskej diaspore za pomoc v boji proti ruskej vojenskej agresii a uviedol, že ukrajinské občianstvo budú môcť v budúcnosti získať tiež zahraniční dobrovoľníci, ktorí prišli pomôcť s obranou krajiny.

"Všetci tí, ktorí bojujú za ukrajinskú slobodu, akoby to bola ich vlasť. A Ukrajina sa ňou pre nich stane, "povedal prezident vo vyhlásení, na ktoré si obliekol tričko s nápisom" I‘m Ukrainian ", v preklade "Som Ukrajinec".

image

Zelenskyj vyzval na odolnosť. Znepokojuje ho predstava Trumpa v Bielom dome

Toto označenie podľa Zelenského získalo zvláštny význam a symbolizuje "odvahu, hrdosť a nezdolnosť" Ukrajincov, ale tiež ich bolesť a silu, ktorá im pomáha všetko prekonať. Reuters pripomenul, že Zelenskyj často zdôrazňuje potrebu jednoty, zatiaľ čo sa ruská vojna v jeho krajine vlečie a Kyjev je silne závislý od vojenskej a finančnej pomoci zo zahraničia.

Reuters označil dnešný krok ukrajinského prezidenta za symbolické gesto na Deň jednoty a upozornil, že zmeny v ústave vyžadujú schválenie zo strany parlamentu a musí ich schváliť aj Ústavný súd.

Tento proces môže podľa agentúry trvať približne rok. Ukrajinské médiá, ako napríklad agentúra Ukrinform alebo server Ukrajinska pravda, ktorá o Zelenského návrhu dnes tiež informovala, zmeny v ústave výslovne nezmieňujú.

01 - Modified: 2024-01-20 18:00:21 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vyzval na odolnosť. Znepokojuje ho predstava Trumpa v Bielom dome 02 - Modified: 2024-01-19 17:21:05 - Feat.: 1 - Title: Putin stále chce Ukrajinu. V lete chystá rozsiahlu ofenzívu, tvrdí britský denník 03 - Modified: 2024-01-19 13:48:12 - Feat.: 1 - Title: Západ musí obmedziť výrobu zbraní v Rusku a zastaviť obchádzanie sankcií, tvrdí Kuleba
01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:19