Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zákopy na rusko-ukrajinskej frontovej línii zamorili myši a potkany, medzi vojakmi šíria choroby

22.01.2024, 17:10
Autor:
ČTKČTK

Za súčasným premnožením hlodavcov v zákopoch je čiastočne ročné obdobie aj cyklus párenia zvierat, ale je tiež ukazovateľom toho, ako sa vojna stala statickou.

Zákopy na frontovej línii, kde zvádza boje ukrajinská armáda s ruským inváznym vojskom, zamorili myši a krysy, ktoré údajne aj šíria medzi vojakmi choroby. Napísala to televízia CNN na svojom webe. Situácia podľa nej pripomína podmienky, ktoré sužovali vojakov v zákopoch počas prvej svetovej vojny.

Za súčasným premnožením hlodavcov v zákopoch je čiastočne ročné obdobie aj cyklus párenia zvierat, ale je tiež ukazovateľom toho, ako sa vojna stala statickou, napísala americká spravodajská stanica.

Tisícky myší

"Predstavte si, že idete spať a noc sa začína tým, že vám do nohavíc alebo svetru vlezie myš, žuje vám konce prstov alebo vás kúše do ruky. Spíte dve alebo tri hodiny, podľa toho, ako máte šťastie, "povedala televíznej stanici ukrajinská vojačka, ktorá používa volací znak Kira a vlani na jeseň pôsobila so svojou jednotkou v Záporožskej oblasti.

Odhadovala pritom, že v zákopovom bunkri, kde bola so štyrmi vojakmi, sa nachádzalo asi tisíc myší. "Neboli to myši, kto nás navštívil, my sme boli ich hostia," dodala.

image

Bojujeme, aby Rusi nešli až do Košíc, reaguje Kyjev na Fica. Ukrajinský poslanec chce zrušenie jeho návštevy

Kira podľa svojich slov skúsila všetko, aby sa hlodavcov v zákopovom bunkri zbavila - jed, čpavok a dokonca aj modlitby. "Mali sme mačku menom Busia, zo začiatku pomáhala a myši jedla. Ale neskôr ich bolo toľko, že ich odmietala. Mačka môže chytiť jednu alebo dve myši, ale keď ich je 70, je nereálne, aby ich pochytala," vylíčila Kira.

Hlodavce uprostred ďalšej zimy hľadajú pozdĺž takmer 1000 kilometrov dlhej frontovej línie potravu aj teplo, píše CNN. Ihor Zahorodňuk z Národného múzea ukrajinskej histórie sa domnieva, že zamorenie spôsobilo čiastočne to, že množenie hlodavcov vrcholí na jeseň, ale sú to tiež dôsledky samotnej vojny.

Dôsledok vojny

„Ozimé plodiny zasiate na jeseň roku 2021 neboli v roku 2022 na mnohých miestach zozbierané a výdatne sa samy vysiali. Myši... prežili veľmi teplú zimu a pokračovali v zbere novej úrody, “povedal Zahorodňuk. Vojna tiež rozptýlila ich prirodzených predátorov, čo umožnilo voľnejšie množenie hlodavcov.

Rozsah zamorenia zákopov podľa CNN odhaľujú videá, ktoré zdieľajú na sociálnych sieťach ukrajinskí aj ruskí vojaci. Je na nich vidieť, ako sa hlodavce preháňajú pod posteľami, aj na nich, po stoloch, ukrývajú sa v generátoroch a na jednom videu je dokonca vidieť, ako sa množstvo hlodavcov valí z útrob ruskej bojovej techniky.

image

Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov

Na iných záberoch, ktoré vyzerajú, že sú vyhotovené v nejakom dome, sa mačka snaží chytiť myš na stoličke. Keď niekto poklepe na operadlo, objaví sa množstvo ďalších hlodavcov a kocúr na lov po chvíli rezignuje.

Ukrajinská vojenská rozviedka HUR v decembri informovala o vypuknutí "myšej horúčky" v ruských jednotkách v okolí Kupjanska v Charkovskej oblasti, kde sa vraj invázni vojaci kvôli hlodavcom nakazili chorobami, medzi ktorých príznaky patrili horúčky, vyrážky, vracanie alebo problémy s močením.

Zníženie bojaschopnosti

Choroba údajne znížila ich bojové schopnosti. Či boli podobne postihnutí aj ukrajinskí vojaci, rozviedka neoznámila. CNN podotkla, že sa jej nepodarilo túto informáciu nezávisle overiť, ale existuje niekoľko chorôb spojených s pobytom v blízkosti hlodavcov, ktoré majú podobné príznaky.

Okrem toho, že medzi vojakmi spôsobujú úzkosť a šíria choroby, pustošia hlodavce tiež vojenské a elektrické vybavenie, napísala stanica s odvolaním sa na vojačku Kiru. Tá opísala, že myši okúsajú aj vysielačky alebo rôzne drôty.

image

Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci

Situácia podľa CNN pripomína prvú svetovú vojnu, keď sa rozrástla populácia potkanov, keď konflikt stagnoval. Vojaci vtedy problém s premnoženými hlodavcami nedokázali vyriešiť, zabíjali ich pre zábavu. Ich populácia sa znížila až po tom, čo boje utíchli.

Zahorodňuk pritom apeluje, aby Ukrajina nedopustila opakovanie tejto situácie a hlodavce likvidovala organizovane. "Ide predsa o bojaschopnosť armády. Musíme sa postarať o našich vojakov, "uviedol.

01 - Modified: 2024-01-22 15:41:26 - Feat.: 1 - Title: Bojujeme, aby Rusi nešli až do Košíc, reaguje Kyjev na Fica. Ukrajinský poslanec chce zrušenie jeho návštevy 02 - Modified: 2024-01-23 12:17:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov 03 - Modified: 2024-01-22 12:46:17 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj predložil zákon na zmenu občianstva. Ukrajincami by sa mohli stať aj zahraniční dobrovoľníci
01 - Modified: 2024-05-11 19:39:12 - Feat.: - Title: Obnova napreduje. Čaputová navštívila Černihivskú oblasť na Ukrajine, vyzdvihla pomoc Slovenska 02 - Modified: 2024-05-11 19:04:24 - Feat.: - Title: Veľmi napätá situácia. V Charkovskej oblasti sa bojuje v okolí siedmich pohraničných dedín, vraví Zelenskyj 03 - Modified: 2024-05-11 14:40:10 - Feat.: - Title: Pri útoku na reštauráciu v okupovanom Donecku zahynuli traja ľudia, tvrdia Rusi 04 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 05 - Modified: 2024-05-11 07:30:57 - Feat.: - Title: Ruské ostreľovanie Charkovskej oblasti si za uplynulý deň vyžiadalo troch mŕtvych. Stovky museli evakuovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 21:53