Vrtuľníky irackej armády - ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ďalšia na zozname. Spojené štáty uvalili sankcie na irackú leteckú spoločnosť Fly Baghdad

22.01.2024, 20:38
Autor:
ČTKČTK

Firma kroky USA odsúdila a uviedla, že sa nezakladajú na "hmotných ani morálnych dôkazoch".

Spojené štáty dnes oznámili, že uvalili sankcie na irackú nízkonákladovú leteckú spoločnosť Fly Baghdad, ktorú viní z napomáhania iránskym revolučným gardám a ich spojencom. Nové sankcie Washington tiež uvalil na spoločnosti v Pásme Gazy, ktoré viní z finančnej pomoci Hamasu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že uvalilo sankcie na finančné siete v Pásme Gazy napojené na palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré Spojené štáty aj Európska únia považujú za teroristické. 

Terčom sú najmä prostredníci, ktorí hrali kľúčovú úlohu pri prevode finančných prostriedkov od iránskych jednotiek Kuds Hamasu, ktorého bojovníci vlani 7. októbra vykonali rozsiahly teroristický útok na Izrael, a ďalšej militantnej palestínskej skupine zvanej Palestínsky islamský džihád (PIJ).

image

Na základňu koaličných síl vedených USA v Iraku zaútočili militanti podporovaní Iránom

Cieľom sankcií je podľa Spojených štátov oslabiť Iránom podporované skupiny, ktoré útočia na izraelské a americké ciele na Blízkom východe.

Terčom novo oznámených sankcií je aj letecká spoločnosť Fly Baghdad a jej výkonný riaditeľ. Aerolinky Spojené štáty vinia z podpory iránskych revolučných gárd a ich spojencov v Iraku, Sýrii a Libanone. Ďalšie sankcie USA uvalili aj na troch lídrov a stúpencov irackej milície Katáib Hizballáh, ktorú podporuje Irán. Fly Bagdad sankcie odsúdila a uviedla, že sa ich zavedenie nezakladá na "hmotných ani morálnych dôkazoch", píše Reuters.

Osobám na sankčnom zozname boli zablokované všetky aktíva v USA a americkí občania a firmy s nimi nesmú obchodovať.

01 - Modified: 2024-01-21 22:06:34 - Feat.: 1 - Title: Mladý vojak zastrelil päť ďalších vojakov na juhu Iránu a ušiel zo základne 02 - Modified: 2024-01-18 14:36:36 - Feat.: 1 - Title: Izrael, Jemen a už aj Pakistan. Irán je k otvorenej vojne v Ázii bližšie, než sa zdá 03 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ďakujeme vám, že na nás strieľate, radujú sa Jemenčania. USA však nemohli inak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 10:03