Izraelský tank sa pohybuje neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tretina Američanov si myslí, že Izrael pácha genocídu voči Palestínčanom, ukazuje prieskum

25.01.2024, 15:03
Autor:
ČTKČTK

Z genocídy viní Izrael tiež napríklad Juhoafrická republika, ktorá podala aj sťažnosť na Medzinárodný súdny dvor v Haagu.

Tretina Američanov sa domnieva, že Izrael sa v Pásme Gazy dopúšťa genocídy voči Palestínčanom. Vyplýva to z prieskumu britského týždenníka The Economist a spoločnosti YouGov uskutočneného tento týždeň.

Z genocídy viní Izrael tiež napríklad Juhoafrická republika, ktorá podala aj sťažnosť na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Ten by mal v piatok vyniesť predbežný verdikt, v ktorom však zatiaľ nerozhodne o tom, či Izrael genocídu pácha alebo nie.

Takmer tretina je za väčšiu humanitárnu pomoc

Američania v prieskume odpovedali na desiatky otázok a jedna z nich znela: Myslíte si, že sa Izrael dopúšťa genocídy voči palestínskym civilistom? Kladne odpovedalo 35 percent opýtaných, 36 percent povedalo, že si to nemyslí, a 29 percent nevie. Väčšie percento kladných odpovedí bolo medzi ľuďmi vo veku 18 až 29 rokov a vo veku 30 až 44 rokov a tiež medzi voličmi Demokratickej strany.

image

Hamas pred novou dohodou o prepustení rukojemníkov žiada, aby Izrael stiahol vojakov

Tridsať percent Američanov sa v tomto prieskume tiež vyslovilo za väčšiu humanitárnu pomoc Palestínčanom a 22 percent by túto pomoc znížilo. Pre zvýšenie vojenskej pomoci Izraelu je 22 percent Američanov, 29 percent by ju znížilo a 33 percent by ju ponechalo rovnakú. V izraelsko-palestínskom konflikte sympatizuje skôr s Izraelčanmi 39 percent a viac s Palestínčanmi 18 percent.

Obvineniu z genocídy čelí Izrael aj pred haagskym súdom, kde sťažnosť v tomto zmysle podala JAR vlani v decembri. Jej právnici pred súdom predminulý týždeň popísali rozsah deštrukcie Pásma Gazy spôsobenej masívnym bombardovaním. To Izrael zahájil 7. októbra v odvete za teroristický útok tamojšieho radikálne islamistického hnutia Hamas na izraelské pohraničie, kde palestínski ozbrojenci zabili 1 200 ľudí.

Izrael obvinenia odmieta

Izraelská odveta stála životy viac ako 25-tisíc Palestínčanov a podľa organizácií OSN spôsobila v Pásme Gazy obrovskú humanitárnu krízu, ktorá hrozí prerásť do hladomoru. Dôvodom je nedostatok humanitárnej pomoci, ktorú Izrael do Pásma Gazy púšťa.

Izrael obvinenia z genocídy odmieta a tvrdí, že jeho operácia v Gaze je aktom sebaobrany, pri ktorom dodržiava medzinárodné právo a snaží sa minimalizovať civilné straty.

image

Viac ako polovica Izraelčanov je nespokojná s prácou vojnového kabinetu, ukazuje prieskum

ICJ by mal v piatok oznámiť, či prijal nejaké predbežné opatrenie. Zatiaľ nerozhoduje o tom, či sa Izrael v Pásme Gazy genocídy dopúšťa, alebo nie. Juhoafrická republika požaduje, aby súd v prvom kroku nariadil Izraelu zastaviť vojnové operácie v Gaze a zvýšil humanitárnu pomoc tamojším civilistom.

Asi 1,9 milióna z celkových 2,3 milióna obyvateľov tejto oblasti muselo kvôli bojom opustiť domovy, mnohí sa od októbra premiestňovali niekoľkokrát.

Asi milión Palestínčanov prebýva teraz v oblasti okolo Rafahu na juhu, kde žijú podľa OSN v katastrofálnych podmienkach. Nemajú dosť jedla ani vody a šíria sa tam infekčné choroby.

01 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:54