Izraelskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Viac ako polovica Izraelčanov je nespokojná s prácou vojnového kabinetu, ukazuje prieskum

25.01.2024, 12:58
Autor:
ČTKČTK

Polovica Izraelčanov si praje okamžité vyšetrovanie udalostí, ktoré prispeli k útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

S prácou izraelského vojnového kabinetu, zriadeného v októbri kvôli vojne v pásme Gazy, je spokojných 41 percent Izraelčanov. Vyplýva to z prieskumu z minulého týždňa, o ktorom v stredu informoval server The Times of Israel. Prieskum tiež ukázal, že polovica Izraelčanov si praje okamžité vyšetrovanie udalostí, ktoré prispeli k útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. Podľa mienky 46 percent opýtaných potrvá vojna v Pásme Gazy ešte viac ako štyri mesiace.

Kabinet už nie je jednotný

Na otázku, ako sú spokojní s výkonom vojnového kabinetu, odpovedalo 40,8 percenta opýtaných, že jeho práca je "veľmi dobrá" či "dosť dobrá". Takmer 54 percent uviedlo, že sú s prácou vojnového kabinetu nespokojní. 

Zvyšok uviedol, že na to nemá žiadny názor. Vojnový kabinet tvorí premiér Benjamin Netanjahu, minister obrany Joav Galant a opozičný líder Benny Ganc, ako pozorovatelia v ňom zasadajú bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eisenkot a minister pre strategické záležitosti Ron Dermer.

Ani vojnový kabinet však už podľa agentúry AFP či niektorých miestnych médií nie je jednotný. Zatiaľ čo premiér Netanjahu opakovane tvrdí, že k prepusteniu rukojemníkov, ktorých drží Hamas od 7. októbra, povedie len vojnový nátlak, Ganc a Eisenkot sa podľa AFP domnievajú, že len vojnový tlak na oslobodenie unesených nepovedie.

image

V Izraeli to máme ináč: Prečítajte si veľký rozhovor s agentom Mosadu

"Podľa Netanjahua nemôže vojna skončiť víťazstvom, ak Hamas prežije, podľa Gance a Eisenkota nebude víťazstvo, pokiaľ zomrú rukojemníci," citovala tento týždeň AFP politológa z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme Reuvena Hazana.

Kriticky sa voči premiérovi vyjadril minulý týždeň Eisenkot, podľa ktorého je úplné zničenie Hamasu nereálne. Reagoval na Netanjahuovo vyjadrenie, že vláda sa neuspokojí s ničím menším ako s totálnym zničením Hamasu, aj keď to bude trvať dlhé mesiace.

Eisenkot, ktorého syn v decembri v Pásme Gazy padol v bojoch, kritizoval premiéra aj za to, že odmietol zorganizovať rokovania o povojnovom usporiadaní Gazy.

Izraelská vláda si vyslúžila kritiku

V Pásme Gazy od októbra padlo už vyše 220 vojakov. Len v pondelok ich zomrelo 24, čo bolo najviac za deň od začiatku vojny. Denník Haarec v stredu v komentári napísal, že Izrael pokračovaním vojny už nemá čo získať. Komentátor tiež vyzval vládu: "Prestaňte posielať naše deti umierať do Gazy". Uviedol tiež, že zatiaľ čo desiatky tisíc rezervistov bojujú za vlasť, Netanjahuov syn žije ďalej na Floride, rovnako ako sa kvôli vojne nevrátil syn ministra obrany Galanta z Chicaga.

Izraelská vláda a bezpečnostné zložky od októbra čelia od niektorých kritike, že bezprecedentný teroristický útok Hamasu zo 7. októbra dopustili.

image

Katar odmieta údajné vyjadrenia izraelského premiéra o tom, že financuje Hamas

Podľa niektorých zdrojov totiž považovali za väčšiu hrozbu radikály na okupovanom Západnom brehu ako hnutie Hamas v Pásme Gazy a domnievali sa, že Hamas takej veľkej akcie nie je schopný, ani na nej nemá záujem.

Niektorí ministri aj predstavitelia tajných služieb a armády už priznali diel zodpovednosti za to, že nedokázali zaistiť bezpečnosť obyvateľov Izraela. Netanjahu sa ale podľa miestnych médií snažil zvaľovať vinu na ostatných.

Udalosti zo 7. októbra a to, čo im predchádzalo, sľúbila vláda dôkladne vyšetriť po skončení vojny. Podľa prieskumu zverejneného v stredu si ale 50,4 percenta Izraelčanov praje, aby vyšetrovanie už začalo. Proti okamžitému začatiu vyšetrovania sa vyslovilo 42,6 percenta opýtaných.

01 - Modified: 2024-01-24 21:25:29 - Feat.: 1 - Title: Humanitárne organizácie žiadajú ukončenie dodávok zbraní pre Izrael a militantov, inak riskujú spoluúčasť 02 - Modified: 2024-01-23 13:23:33 - Feat.: 1 - Title: Izrael navrhuje umelý ostrov pri Pásme Gazy. Radšej sa zaoberajte tamojšími obeťami, odvetil Borrell 03 - Modified: 2024-01-23 10:44:57 - Feat.: 1 - Title: Pozemné sily obkľúčili mesto Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, hlási izraelská armáda
01 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 02 - Modified: 2024-05-09 12:04:36 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Prázdne gesto Bidena. USA dotujú Izrael miliardami, pár bômb nič nezmení 03 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 04 - Modified: 2024-05-09 05:35:25 - Feat.: - Title: Misia na severe nie je ukončená. Leto môže byť horúce, vraví izraelský minister obrany 05 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 17:38