Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putinov let do Kaliningradu sprevádzalo osem lietadiel NATO. Navštevuje regióny počas kampane

25.01.2024, 19:24
Autor:
ČTKČTK

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že Moskva nežiadala povolenie Litvy pre priamy let ruského prezidenta, ale podnikla všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti hlavy ruského štátu.

Ruské lietadlo s prezidentom Vladimirom Putinom na palube pri dnešnom lete do Kaliningradu, najzápadnejšieho územia Ruska, sprevádzalo osem lietadiel Severoatlantickej aliancie, píše ruský portál Vojennoje obozrenije, známy tiež ako topwar.ru. Putin navštevuje ruské regióny pred marcovými prezidentskými voľbami.

"Naši bývalí západní partneri zorganizovali dôstojný sprievod lietadla s ruským prezidentom na palube. Podľa údajov servisu Flightradar24 sa stretnutia s ruským vodcom zúčastnilo hneď osem lietadiel NATO z viacerých krajín," napísal portál.

Putinov sprievod

Išlo podľa neho o lietadlo rádioelektronického prieskumu Beech 350 King Air ALSR francúzskeho letectva, britské strategické vyzývavé lietadlo Boeing RC-135W Rivet Joint, lietadlo včasnej výstrahy a riadenia NATO Boeing E-3A Sentry, dve nemecké stíhačky Eurofighter Typhoon, švédske lietadlo včasnej výstrahy a riadenia Saab S100D Argus, švédske lietadlo eurofighter Typhoon, švédske lietadlo včasnej výstrahy a riadenia Saab S100D Argus, švédske Lietadlo rádiotechnického prieskumu Gulfstream IV S102B Korpen a dokonca tankovacie lietadlo NATO Airbus A330-243MRTT.

image

V Moskve odsúdili radikála Girkina, dostal štyri roky vo väzenskej kolónii

Švédsko aspoň formálne ešte nie je členom NATO, pretože Maďarsko ako posledná z aliančných krajín doteraz jeho vstup neschválilo. V utorok súhlasil s členstvom Švédska v NATO turecký parlament. Ratifikáciu musí ešte formálne potvrdiť svojím podpisom prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ruský portál uviedol, že Putinova návšteva Kaliningradu, načasovaná na ruský deň študentstva, je v mnohom symbolická. Pripomenul napríklad, že po tom, ako Putin predvlani začal vojnu proti Ukrajine, Západ prerušil prakticky všetky vzťahy s Ruskom, a okrem iného uzavrel nebo pre ruské lietadlá.

Nepriateľské obkľúčenie

Kaliningradská oblasť sa tak fakticky ocitla "v nepriateľskom obkľúčení". V lete 2022 sa litovské úrady viackrát pokúsili obmedziť tranzit po železnici do ruskej oblasti pod zámienkou, že vlaky prepravujú tovar, na ktorý sa vzťahujú sankcie. Vilnius síce musel nakoniec fakticky kapitulovať, ale nie je zaručené, že sa o blokádu znovu nepokúsi.

Putinova návšteva v Kaliningrade sa navyše odohrala v čase, keď v Európe začalo najrozsiahlejšie cvičenie NATO od studenej vojny. Aliancia sa netají tým, že hlavným cieľom je nacvičiť hypotetické odrazenie ruského útoku na jednu z európskych členských krajín.

Manévre sa majú konať aj v Poľsku a Litve, ktoré susedia s Kaliningradskou oblasťou, a tiež na Balte a v Severnom mori, napísalo Vojennoje obozrenije.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zdôraznil, že Moskva nežiadala povolenie Litvy pre priamy let ruského prezidenta, ale podnikla všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti hlavy ruského štátu. Putinovo lietadlo letelo nad neutrálnymi vodami a bezpečne pristálo na letisku v Kaliningrade, napísal server a pripomenul, že Kremeľ pri skoršom ohlásení Putinovej návštevy v Kaliningrade zdôraznil, že nejde o žiadny signál voči NATO, ale obyčajnú pracovnú cestu do jedného z ruských regiónov.

01 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Obnovme gulag, navrhuje ruský poslanec. Chce zlikvidovať pätinu Rusov 02 - Modified: 2024-01-26 08:47:29 - Feat.: 1 - Title: Potenciálny prezidentský kandidát Nadeždin dúfa, že marcové voľby budú začiatkom konca Putinovej vlády 03 - Modified: 2024-01-24 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putinov dekrét oživil túžby po Aljaške, na rane je aj Európa vrátane Slovenska
01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:42