Švédsky premiér Ulf Kristersson a minister spravodlivosti Švédsky premiér Ulf Kristersson a minister spravodlivosti Gunnar Strömmer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po Poľsku chce byť členom Európskej prokuratúry aj Švédsko, Maďari zostanú mimo

26.01.2024, 12:43
Autor:
TASRTASR

Švédsky minister spravodlivosti o ambícii severskej krajiny povedal na neformálnom zasadnutí ministrov vnútra a spravodlivosti v Bruseli.

Švédsko prejavilo podobne ako Poľsko záujem stať sa ďalším členom Európskej prokuratúry (EPPO). Na piatkovú správu týždenníka Politico upozornil bruselský spravodajca TASR.

Politico uviedlo, že švédsky minister spravodlivosti Gunnar Strömmer bol vo štvrtok v Bruseli na neformálnom zasadnutí ministrov vnútra a spravodlivosti, ktoré zvolalo belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

image

O Severoatlantickej aliancii niet čo rokovať, sú však aj iné témy, odkázal švédsky premiér Orbánovi

Strömmer pri tejto príležitosti potvrdil, že jeho krajina sa pripojí k rastúcemu počtu členov Európskej prokuratúry, ktorá ako nezávislý orgán Európskej únie zodpovedá za vyšetrovanie, trestné stíhanie a podávanie obžaloby v prípade závažných trestných činov proti finančným záujmom EÚ. Týka sa to podvodov, korupcie, prania špinavých peňazí a cezhraničných podvodov v oblasti DPH.

"Európska prokuratúra bola doteraz úspešná. Švédsko môže priniesť veľa skúseností, pokiaľ ide o komplexnú finančnú kriminalitu," povedal Strömmer v rozhovore pre Politico.

image

Turecko zverejnilo ratifikáciu vstupu Švédska do NATO v úradnom vestníku, zostáva už len Maďarsko

Týždenník upozornil, že po tom, ako nová poľská vláda oznámila pripojenie k EPPO v tomto roku, zostane jedinou členskou krajinou Európskej únie mimo dohľadu Európskej prokuratúry Maďarsko. Dánsko a Írsko si vyrokovali výnimku, aby sa nemuseli zapájať do spoločnej justičnej spolupráce.

Inštitúcie a orgány EÚ, ako aj príslušné orgány 22 členských štátov, ktoré sa zapojili do činnosti Európskej prokuratúry  od začiatku jej fungovania v júni 2021, musia Európskej prokuratúre so sídlom v Luxemburgu oznamovať akúkoľvek trestnú činnosť, ktorá má vplyv na rozpočet EÚ. Jednotlivci môžu oznamovať aj údajné prípady podvodov a iných trestných činov.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Nahlás zle zaparkované auto a ešte dostaneš zaplatené. Toto mesto spustilo jedinečnú aplikáciu, ľudia ju milujú aj nenávidia 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:42