Zákon vznikol ešte pred decembrovou streľbou na Univerzite Karlovej. FOTO: Radek Vebr, Mafra
StoryEditor

Prísnejšie pravidlá pre držiteľov zbraní. Českí poslanci jednohlasne schválili nový zákon

26.01.2024, 13:30
Autor:
TASRTASR

Ak zákon prejde celým legislatívnym procesom, držitelia zbraní budú musieť chodiť na kontrolu zdravotnej spôsobilosti každých päť rokov.

Českí poslanci v piatok schválili nový zbraňový zákon, ktorý sprísňuje pravidlá pre držiteľov zbraní. Skracuje napríklad lehotu lekárskych prehliadok či zavádza povinnosť podnikateľov oznamovať podozrivé nákupy zbraní. Za novelu hlasovali všetci prítomní poslanci, teraz zamieri do Senátu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Dôslednejšie kontroly

Ak zákon prejde celým legislatívnym procesom, držitelia zbraní budú musieť chodiť na kontrolu zdravotnej spôsobilosti každých päť rokov. Novela tiež umožní lekárom prístup do centrálneho registra zbraní.

V ňom si budú môcť overiť, či ich pacient má zbrojný preukaz, a v prípade, že by uňho zistili určité zdravotné problémy, museli by to ihneď oznámiť polícii.

image

Streľba v Prahe: Česká polícia priniesla podrobnosti o útoku, strelec sa zastrelil zrejme sám brokovnicou

 Legislatíva tiež umožní polícii okamžite zaistiť zbrane osobe, o ktorej je k dispozícii informácia preukazujúca, že predstavuje vážne nebezpečenstvo pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Zvýši sa tiež kontrolná činnosť polície a rozšíri sa zoznam skutočností, ktoré bude evidovať centrálny register zbraní.

Práve ten prejde rozsiahlou modernizáciou. Jeho spojenie so zdravotnými registrami a následné testovanie si podľa predkladateľa novely, ministra vnútra Víta Rakušana, vyžadujú dostatočný čas.

Účinnosť od začiatku roka 2026

Preto je účinnosť naplánovaná až od januára 2026. S tým nesúhlasila poslankyňa hnutia ANO Jana Mračková Vildumetzová, ktorá požadovala, aby zákon začal platiť už od januára 2025. Rakušan jej odkázal, že podľa programátorov sa to stihnúť nedá.

Nová zbraňová legislatíva podľa ministra plní požiadavky, ktoré verejnosť na politikov v súčasnosti má. "Dochádza k sprísneniu v tých oblastiach, kde je to potrebné: dochádza k rozšírenej kontrole, ku skracovaniu lehôt, k zvýšeniu právomocí polície odobrať zbrane," pripomenul minister.

image

Slovensko reaguje na streľbu v Prahe: polícia zvyšuje ochranu mäkkých cieľov, školám pridelili policajtov

Dodal, že zákon obsahuje oblasť, ktorá môže pôsobiť preventívne a pozitívne na spoločenskú atmosféru, a zároveň zachováva všetko dobré, čo doteraz česká zbraňová legislatíva obsahovala.

Zákon vznikol ešte pred decembrovou streľbou na Univerzite Karlovej. Jeho dodatočné zmeny nikto z poslancov nenavrhol, ale zhodli sa, že niektoré opatrenia sa pokúsia zaviesť ešte tento rok, a to novelou súčasného zákona.

 

01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:50