Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin dal Spojeným štátom nepriamo najavo, že je ochotný rokovať o Ukrajine, píše Bloomberg

26.01.2024, 14:31
Autor:
ČTKČTK

Podľa nemenovaných zdrojov blízkym Kremľu ruský prezident týmto spôsobom testuje, či by USA boli ochotné o ukončení vojny diskutovať.

Ruský prezident Vladimír Putin vyslal USA nepriame signály, že je ochotný rokovať o ukončení vojny na Ukrajine, napísala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dve nemenované osoby blízke Kremľu.

Podľa týchto zdrojov Putin týmto spôsobom testuje, či by Spojené štáty boli ochotné o ukončení vojny na Ukrajine rokovať. Americkí predstavitelia ale agentúre povedali, že si takýchto signálov vedomí nie sú.

Dohoda by si vyžiadala vysokú daň

Putin podľa zdrojov blízkych Kremľu minulý mesiac vyslal cez nemenovaných prostredníkov signály vysoko postaveným americkým činiteľom. Podľa týchto zdrojov by mohol byť časom Putin ochotný upustiť od ruskej požiadavky na neutrálny status Ukrajiny a od odmietavého postoja Ruska voči členstvu Ukrajiny v NATO.

Bolo by to však za cenu uznania ruskej nadvlády nad ukrajinskými územiami, nad ktorými sa Rusku v posledných rokoch podarilo získať kontrolu. Podobnú požiadavku však už Kyjev skôr opakovane dôrazne odmietol.

image

Chce ukončiť vojnu, no panujú okolo neho pochybnosti. Kto je Nadeždin, ktorý sa postavil Putinovi?

"O uvedenej zmene ruského postoja nemáme informácie," oznámila však agentúre Bloomberg hovorkyňa Národnej bezpečnosti rady Bieleho domu Adrienne Watsonová. "Je na Ukrajine, aby rozhodla, či, kedy a ako s Ruskom rokovať," dodala.

Aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na článok Bloombergu podľa ruských médií povedal, že informácia o ochote Ruska upustiť od požiadavky na neutrálny status Ukrajiny nie je pravdivá.

Vodca Kremľa hovorí o pokračovaní v bojoch

Verejne Putin zatiaľ ochotu zastaviť boje na Ukrajine neprejavil, podotkla agentúra Bloomberg. Namiesto toho Putin a ďalší ruskí predstavitelia hovoria o svojom zámere pokračovať v invázii na Ukrajinu a dosiahnuť skôr vytýčené ruské ciele.

image

Vojnu ukončíme atómovkou, Západ nič neurobí. Úvahy Rusov znepokojujú expertov

Kremeľ zároveň opakovane uvádza, že ruská strana je dialógu otvorená, ale že rozhovory nie sú možné, pretože im Kyjev bráni. Vyjadrenie v podobnom duchu dal priamo Bloombergu kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. "Prezident Putin mnohokrát povedal, že Rusko bolo, je a bude otvorené rokovaniam s Ukrajinou," povedal.

Kyjev tvrdí, že Kremeľ skutočný záujem o dialóg nemá. Ukrajina okrem toho prípadné rokovania s Ruskom podmieňuje stiahnutím ruských vojsk z celého ukrajinského územia.

 

01 - Modified: 2024-01-26 08:44:11 - Feat.: 1 - Title: Rusi stoja niekoľko hodín v dlhých radoch, aby podporili protivojnového prezidentského kandidáta 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čierne scenáre stretu s Ruskom: remíza na Ukrajine, ozbrojený Kaliningrad a hybridná tretia svetová na obzore 03 - Modified: 2024-01-22 19:07:28 - Feat.: 1 - Title: Rusko je otvorené rokovaniam o mieri, ale Zelenského pri moci nenechá, vyhlásil Lavrov
01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 03 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 04 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:27