Vrak lietadla Il-76 neďaleko Jablonova v ruskej Belgorodskej oblasti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusi tvrdia, že na mieste zrútenia Il-76 našli ukrajinské doklady a tetovanie

26.01.2024, 17:27
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovací výbor Ruska, ktorý zohráva úlohu federálnej kriminálnej centrály, uviedol, že kriminalisti pokračujú v obhliadke miesta pádu Il-76 a podnikajú ďalšie vyšetrovacie úkony.

Ruskí vyšetrovatelia dnes ohlásili, že našli ukrajinské doklady a časti tiel s charakteristickým ukrajinským tetovaním v oblasti, kde sa v stredu zrútil ruské vojenské transportné lietadlo Il-76. Moskva tvrdí, že na palube lietadla boli ukrajinskí vojnoví zajatci. Lietadlo spadol v Belgorodskej oblasti neďaleko od hraníc s Ukrajinou, ktorá sa už skoro dva roky bráni ozbrojenej ruskej agresii.

Moskva krátko po páde stroja obvinila Ukrajinu, že zostrelila lietadlo so 74 ľuďmi na palube, vrátane 65 zajatých ukrajinských vojakov, ktorí mali byť v stredu vymenení za Rusov zajatých ukrajinskou stranou. Kyjev nepotvrdil, ani nepoprel, že ukrajinské jednotky lietadlo zostrelili.

Chýbajú dôkazy

Ukrajina ale upozornila, že chýbajú dôkazy, kto či čo bolo na palube. Spochybnila niektoré tvrdenia Moskvy a vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie, pripomenula agentúra Reuters.

Vyšetrovací výbor Ruska, ktorý zohráva úlohu federálnej kriminálnej centrály, uviedol, že kriminalisti pokračujú v obhliadke miesta pádu Il-76 a podnikajú ďalšie vyšetrovacie úkony.

image

Rusko a Ukrajina sa na pôde OSN obviňovali zo zrútenia lietadla Il-76 s vojnovými zajatcami

"Nájdené časti tiel mŕtvych sú predpísaným spôsobom systematicky zhromažďované pre následné testy DNA za účelom rozpoznania. Na niektorých častiach tiel obetí je charakteristické tetovanie.

Podobné symboly boli zaznamenané na telách mnohých ukrajinských vojakov, vrátane v Rusku zakázaného pluku Azov, ktoré predtým vyšetrovatelia vypočúvali," uviedol Vyšetrovací výbor Ruska. Dodal, že medzi nájdenými vecnými dôkazmi sú aj doklady ukrajinských vojakov, ktorí zahynuli v troskách lietadla.

Kyjev to odmieta

Rusko má výlučný prístup k miestu zrútenia lietadla, a tak nie je možné nezávisle overiť tvrdenia, čo sa stalo a aké dôkazy vyšetrovatelia získali, poznamenal Reuters.

Vyšetrovatelia vo štvrtok uviedli, že podľa predbežných záverov lietadlo zasiahla protilietadlová raketa vypálená z Ukrajiny.

Ukrajina odmietla ruské tvrdenie, že bola vopred upozornená na lietadlo s vojnovými zajatcami nad Belgorodskou oblasťou. Poukázala tiež nezrovnalosti v údajnom zozname Ukrajincov, ktorý zverejnili ruské médiá, a uviedla, že niektorí z nich už boli oslobodení a vrátili sa do vlasti pri predchádzajúcej výmene zajatcov.

image

OSN nemôže overiť okolnosti pádu ruského lietadla, zaznelo na zasadnutí. Moskva viní Ukrajinu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že si nie je vedomý, že by bol zverejnený nejaký oficiálny zoznam. Novinárom tiež povedal, že nevie, čo sa stane s pozostatkami obetí a či budú odovzdané Ukrajine.

Na otázku, či Rusko poskytne Bezpečnostnej rade OSN a ďalším medzinárodným organizáciám dôkazy o tom, že lietadlo zostrelila Ukrajina, Peskov odpovedal, že sa zatiaľ k tomu nevyjadrí, pretože vyšetrovanie pokračuje a rozhodne sa až po tom, ako vyšetrovatelia zhromaždia všetky potrebné informácie.

Ruské štátne médiá uviedli, že čierne skrinky z lietadla boli doručené do špeciálneho laboratória ministerstva obrany v Moskve a vyšetrovatelia pracovali na ich dešifrovaní.

01 - Modified: 2024-01-26 08:12:15 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Ukrajina sa na pôde OSN obviňovali zo zrútenia lietadla Il-76 s vojnovými zajatcami 02 - Modified: 2024-01-26 06:41:43 - Feat.: 1 - Title: OSN nemôže overiť okolnosti pádu ruského lietadla, zaznelo na zasadnutí. Moskva viní Ukrajinu 03 - Modified: 2024-01-26 05:57:53 - Feat.: 1 - Title: Stále nie sú dôkazy, že v zrútenom ruskom lietadle boli ukrajinskí vojaci, tvrdí Kyjev 04 - Modified: 2024-01-25 19:33:42 - Feat.: 1 - Title: Rusko vyšetruje haváriu vojenského lietadla s ukrajinskými zajatcami ako "terorizmus"
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:20