Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Významným zdrojom výbušnín a zbraní pre Hamas je nevybuchnutá izraelská munícia, píše New York Times

28.01.2024, 18:46
Autor:
ČTKČTK

Ďalším zdrojom sú zrejme krádeže a časť zbraní palestínski ozbrojenci ukoristili počas útoku zo 7. októbra.

Významná časť výbušnín a zbraní, ktoré palestínske hnutie Hamas používa pri bojoch proti izraelskej armáde, pochádza zo samotného Izraela. Napísal to dnes denník The New York Times s odkazom na názor odborníkov a tajných služieb.

Podstatnú časť výbušnín, ktoré Hamas používa, pochádza napríklad z nevybuchnutej izraelskej munície. Ďalším zdrojom sú zrejme krádeže a časť zbraní palestínski ozbrojenci ukoristili počas útoku zo 7. októbra.

Desiatky ton

Podľa analytikov a predstaviteľov tajných služieb sa Hamas, ktorý Európska únia, USA a ďalšie štáty považujú za teroristickú organizáciu, v posledných rokoch špecializoval na opätovné použitie výbušnín, ktoré získaval z nevybuchnutej izraelskej munície.

Napríklad z bežnej leteckej bomby s váhou 340 kíl je Hamas schopný získať materiál pre desiatky rakiet, ktoré potom vystreľuje na izraelské územie. "Nevybuchnutá munícia je hlavným zdrojom materiálu pre Hamas," povedal denníku izraelský bezpečnostný expert Michael Kardaš.

image

Izraelská armáda stále nezničila 80 percent tunelov Hamasu v Pásme Gazy, píše Wall Street Journal

Po mnohých rokoch bojov a delostreleckých či leteckých izraelských úderov zostali na území Pásma Gazy, ktoré hnutie Hamas ovládlo v roku 2007, desiatky ton nevybuchnutých bômb a striel. Odhaduje sa, že zhruba desať percent bômb a delostreleckých granátov pri použití nevybuchne, u starších zbraní však miera zlyhania dosahuje aj 15 percent.

Hamas sa tým netají

Svojou schopnosťou využiť izraelskú muníciu sa Hamas niekoľkokrát verejne pochválil. "Naša stratégia spočíva v opätovnom použití týchto kusov (munície), čím meníme krízu na príležitosť," povedal v roku 2020 jeden z veliteľov ozbrojeného krídla Hamásu, brigád Kasám, stanicu Al-Džazíra.

V roku 2019 brigády Kasám napríklad oznámili, že sa chystajú využiť na výrobu rakiet muníciu z britskej vojenskej lode, ktorá sa počas prvej svetovej vojny potopila pri brehoch Pásma Gazy.

image

Hamas zverejnil nové video, ktoré zachytáva tri mladé izraelské rukojemníčky. Žiadajú vládu o pomoc

Ďalším zdrojom zbraní pre hnutie Hamas sú krádeže z izraelských vojenských skladov a základní. Správa izraelskej armády z minulého roka uviedla, že im odcudzili stovky palných zbraní a granátov, ktoré potom skončili na Západnom brehu Jordánu či v Pásme Gazy.

"Zásobujeme našich nepriateľov vlastnými zbraňami," stojí v správe. Do Pásma Gazy sa potom cez Egypt pašujú zbrane z ďalších krajín v regióne.

Časť svojej vojenskej výbavy potom hnutie Hamas ukoristilo na izraelských základniach pri teroristickom útoku zo 7. októbra, keď podľa izraelských úradov zahynulo vyše 1 200 ľudí a ďalších 250 ľudí zavliekli na palestínske územie.

01 - Modified: 2024-05-10 19:32:03 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu 02 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 03 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 04 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 05 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 00:40