Francúzski farmári sa pokúšajú dostať do Paríža počas protestu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzski poľnohospodári začali blokádu Paríža, v akcii má byť 800 traktorov

29.01.2024, 15:35
Autor:
ČTKČTK

Ministerstvo vnútra sa snaží zabrániť vjazdu poľnohospodárskych strojov do veľkých miest a plánuje nasadiť až 15-tisíc policajtov.

Francúzski poľnohospodári dnes popoludní začali blokádu hlavných cestných ťahov vedúcich do Paríža, ktorou sa chcú domôcť splnenia ďalších svojich požiadaviek. Podľa webu listu Le Monde sa do akcie zapojí na 800 traktorov a blokovaných bude osem príjazdových trás zo všetkých smerov.

Ministerstvo vnútra sa snaží zabrániť vjazdu poľnohospodárskych strojov do veľkých miest a plánuje nasadiť až 15-tisíc policajtov. Prezident Emmanuel Marcon sa kvôli situácii popoludní mimoriadne stretne s ministrami, uviedla agentúra AFP.

Francúzski farmári protestujú od minulého týždňa a neupokojili ich ani ústupky, ktoré ohlásil v piatok premiér Gabriel Attal. Francúzska vláda sa napríklad vzdala plánu na zvýšenie dane na naftu na poľnohospodárske účely. Ďalšie opatrenia by mohla vláda oznámiť počas tohto týždňa.

image

Francúzsko po protestoch farmárov upustilo od zvýšenia dane na poľnohospodársku naftu

Šéfovia hlavných poľnohospodárskych zväzov tvrdia, že doterajšie kroky nie sú dostatočné. Chcú napríklad rovnaké podmienky pre lacné produkty dovážané z Ukrajiny či krajín juhoamerického bloku Mercosur, s ktorými Európska únia dokončuje dohodu o voľnom obchode. Kritizujú tiež požiadavky spojené s prechodom Európskej únie k ekologickejšiemu poľnohospodárstvu.

Dnešnú akciu organizujú miestne skupiny veľkých poľnohospodárskych zväzov FNSEA a Mladí poľnohospodári z Paríža a okolia. Podľa AFP boli dnes medzi prvými zablokovanými ťahmi úsek diaľnice A13 asi 60 kilometrov severozápadne od metropoly a diaľnice A4 30 kilometrov východne od Paríža.

image

Francúzsko po protestoch farmárov upustilo od zvýšenia dane na poľnohospodársku naftu

"Obliehanie Paríža je symbolická akcia odkazujúca na vojenskú operáciu. Všetko je do detailu zorganizované, nepripustíme žiadny exces, "povedal podľa Le Monde médiám šéf organizácie mladých poľnohospodárov z metropolitného regiónu Ile-de-france Clément Torpier. Dodal, že kým začiatok akcie je presne stanovený, pri konci tomu tak nie je. Poľnohospodári chcú podľa neho udržať blokádu do vtedy, kým vláda pristúpi na ich požiadavky.

Minister vnútra Gérald Darmanin v nedeľu vyhlásil, že polícia bude proti poľnohospodárom postupovať mierne a zasiahne len pri ohrození života či ničení majetku. K tomu sa radia aj útoky na zahraničné kamióny vrátane českých, kvôli ktorým s francúzskymi predstaviteľmi minulý týždeň hovoril český minister pôdohospodárstva Marek Výborný. Polícia chce tiež zabrániť blokáde ciest na parížske letiská či významný trh v Rungis.

01 - Modified: 2024-01-26 18:02:42 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko po protestoch farmárov upustilo od zvýšenia dane na poľnohospodársku naftu 02 - Modified: 2024-01-26 16:09:57 - Feat.: 1 - Title: Francúzski poľnohospodári blokujú cesty v okolí Paríža kvôli nízkym cenám potravín, vládu vinia z nečinnosti
01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:51