Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev chce vyriešiť spory s Budapešťou ohľadom maďarskej menšiny, vyhlásil Kuleba

29.01.2024, 17:28
Autor:
ČTKČTK

Špeciálna ukrajinská komisia do desiatich dní predstaví v tomto ohľade konkrétne návrhy, prisľúbil ukrajinský minister zahraničia.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba po dnešnom stretnutí so svojím maďarským náprotivkom Pétrom Szijjártóom v Užhorode uistil, že Kyjev má záujem vyjsť Maďarsku v ústrety ohľadom jeho požiadaviek týkajúcich sa práv maďarskej menšiny na Ukrajine.

Špeciálna ukrajinská komisia do desiatich dní predstaví v tomto ohľade konkrétne návrhy, prisľúbil podľa ukrajinského portálu Jevropejska pravda Kuleba. Práve otázke maďarskej menšiny bola podľa šéfa ukrajinskej diplomacie venovaná veľká časť stretnutia oboch ministrov v Užhorode.

image

Maďarská strana Naša vlasť má zálusk na ukrajinskú oblasť s etnickými Maďarmi

Szijjártó počas svojej dnešnej návštevy na Ukrajine podľa agentúry Ukrinform vyhlásil, že od roku 2017 Ukrajina prijímala zákony, ktoré ubrali tamojším Maďarom práva.

Budapešť teraz podľa neho okrem iného žiada, aby si školy opäť mohli zvoliť maďarčinu ako vyučovací jazyk, aby žiaci dostali možnosť skladať maturitu v maďarčine, a aby príslušníci maďarskej menšiny mohli používať maďarčinu vo verejnom živote.

Budapešť dlhodobo Kyjev viní, že potláča práva maďarskej menšiny. Na západe Ukrajiny žije asi 100-tisíc Maďarov. Maďarsko tiež zatiaľ blokuje vyčlenenie 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej vojenskej agresii z rozpočtu Európskej únie.

image

Maďarsko blokovaním pomoci EÚ pre Ukrajinu bráni svoje záujmy, znie z Kremľa

Poradca maďarského premiéra Viktora Orbána Balázs Orbán dnes však na sociálnej sieti X napísal, že Maďarsko je poskytnutiu tejto pomoci otvorené.

Szijjártó si dnes na Ukrajine tiež spoločne s Kulebom a šéfom ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrijom Jermakom uctil pamiatku ukrajinských padlých vojakov. Stretol sa aj so šéfom Zakarpatskej oblastnej správy Viktorom Mykytou.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:15