Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a jeho bieloruský náprotivok Alexandr Lukašenko sa usmievajú na rokovaní Najvyššej štátnej rady Zväzového štátu Ruska a Bieloruska v Petrohrade. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Zbližovanie Ruska s Bieloruskom: Putin a Lukašenko diskutovali o prehĺbení spolupráce

29.01.2024, 18:36
Autor:
TASRTASR

Vodca Kremľa zdôraznil, že Moskva a Minsk vytvorili "strategické partnerstvo" a prehĺbili politické, hospodárske a vojenské väzby medzi oboma krajinami.

Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko hovorili v pondelok v Petrohrade o spôsoboch ďalšej spolupráce oboch krajín, píše agentúra AP.

"Je dôležité, aby uprostred bezprecedentného zahraničného tlaku Rusko a Bielorusko úzko spolupracovali na medzinárodnej scéne a poskytovali si navzájom neochvejnú podporu ako skutoční spojenci," povedal Putin na začiatku schôdzky. Okrem prezidentov boli prítomní aj ďalší vysokopostavení predstavitelia oboch krajín.

image

Ministerka obnovila kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom

Ruský prezident zdôraznil, že Moskva a Minsk vytvorili "strategické partnerstvo" a prehĺbili politické, hospodárske a vojenské väzby medzi oboma krajinami.

Lukašenko sa dlhodobo spolieha na politickú podporu Ruska, čo mu umožňuje už takmer 30 rokov vládnuť v bývalej sovietskej krajine železnou rukou.

S podporou Moskvy prekonal aj mesiace veľkých protestov proti svojmu znovuzvoleniu vo voľbách v roku 2020. Bieloruská opozícia a západné krajiny ich výsledok považujú za zmanipulovaný.

image

Bieloruská armáda cvičí deti privezené z okupovaných oblastí na Ukrajine

Lukašenko tiež povolil ruskej armáde použiť územie Bieloruska pri útoku na Ukrajinu vo februári 2022, priamo do bojov na Ukrajine sa však Minsk nezapojil.

Rusko vlani presunulo niektoré svoje taktické jadrové zbrane do Bieloruska, podrobnosti o ich počte neboli zverejnené. Tento krok sa považuje za súčasť úsilia Moskvy odradiť Západ od zvýšenia vojenskej podpory pre Ukrajinu, konštatuje AP.

Lukašenko v decembri oznámil, že presun ruských jadrových zbraní do Bieloruska bol dokončený v októbri, ich počet však nespresnil.

 

01 - Modified: 2024-04-25 10:44:27 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:45