Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty a Británia uvalili sankcie proti iránskej sieti, ktorá plánovala atentát na kritikov Teheránu

29.01.2024, 19:57
Autor:
ČTKČTK

Skupina podľa amerického vládneho vyhlásenia stojí za vraždami a únosmi niekoľkých ľudí v snahe umlčať hlasy nepohodlné Teheránu.

Vlády Spojených štátov a Británie dnes uvalili sankcie na celkom 18 ľudí, ktorí sú podľa nich súčasťou iránskej siete plánujúcej atentáty na kritikov Teheránu v dvoch západných krajinách. Oznámenie prišlo na pozadí zvýšeného napätia medzi Iránom a Západom v dôsledku útokov proiránskych ozbrojencov na Blízkom východe.

Americké ministerstvo financií informovalo, že na sankčný zoznam zaradilo 11 ľudí. Je medzi nimi šesť Iráncov, z ktorých jedného Američania spájajú s iránskymi revolučnými gardami, teda zložkou iránskej armády, a zvyšných päť s iránskym ministerstvom tajných služieb a bezpečnosti.

image

Vojaci v Jordánsku si nepriateľský dron pravdepodobne pomýlili s vlastným

Skupina podľa amerického vládneho vyhlásenia stojí za vraždami a únosmi niekoľkých ľudí v snahe umlčať hlasy nepohodlné Teheránu. Údajného lídra skupiny a dvoch mužov z Kanady zároveň americké ministerstvo spravodlivosti obžalovalo zo zločinného sprisahania spojeného s nájomnou vraždou, uviedla agentúra Reuters.

Zaradenie na sankčný zoznam spravidla znamená zmrazenie majetkov daného subjektu v USA a zákaz pre Američanov vykonávať s ním akékoľvek transakcie.

Washington kroky koordinoval s Britániou, ktorá ohlásila sankcie proti siedmim ľuďom a jednej organizácii. Sú medzi nimi aj členovia jednotky revolučných gárd, ktorá bola podľa zistení televízie ITV zapojené do plánu zavraždiť na britskej pôde dvoch novinárov.

image

Húsíovia podľa Spojených štátov pálili na americký torpédoborec, strelu sa im podarilo zničiť

Web Politico podotýka, že niektorí britskí zákonodarcovia aktuálne požadujú, aby vláda uvalila sankcie aj na revolučné gardy ako celok.

Spojené štáty a Británia pred niekoľkými dňami spoločne pridali na svoje sankčné zoznamy štyroch vysokých predstaviteľov jemenských povstalcov Húsíov, ktorí už dva mesiace útočia na nákladné lode v Červenom mori. Okrem sankcií na to Američania a Briti reagujú aj bombardovaním vojenských objektov povstalcov, ktorí majú podporu Teheránu.

Ozbrojencom podporovaným Iránom okrem toho USA pripisujú útoky na americké jednotky na Blízkom východe, kvôli ktorým teraz niektorí republikánski zákonodarcovia volajú po odvetných úderoch na iránske ciele.

01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:29