Izraelský tank sa pohybuje neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rokovania medzi Izraelom a Hamasom o rukojemníkoch výrazne pokročili, povedal katarský premiér ​

29.01.2024, 20:18
Autor:
ČTKČTK

Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie vyjadril nádej, že rámec novej dohody o prerušení bojov v Pásme Gazy a prepustení zadržiavaných rukojemníkov bude doručený predstaviteľom militantného hnutia.

Počas víkendových rokovaní šéfov tajných služieb Spojených štátov, Izraela a Egypta v Paríži, ktoré mali umožniť novú dohodu medzi Izraelom a Hamasom o prepustení rukojemníkov, došlo k významnému pokroku. Vyhlásil to dnes katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sanie. Katar spolu so Spojenými štátmi a Egyptom vyjednávanie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sprostredkováva.

Podmienky dohody

Sanie na webinári Atlantickej rady vo Washingtone vyjadril nádej, že rámec novej dohody o prerušení bojov v Pásme Gazy a prepustení zadržiavaných rukojemníkov bude doručený predstaviteľom Hamasu a "dostane ich do pozície, keď sa budú (na dohode) konštruktívne podieľať".

image

Hamas opäť podmienil prepustenie zvyšných 130 rukojemníkov ukončením izraelskej ofenzívy

Stanica Sky News dnes uviedla, že Izrael na rokovaní v Paríži s rámcovým nastavením novej dohody súhlasil a táto dohoda je dnes predkladaná Hamasu. Dohoda podľa Sky News predpokladá prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a "rozfázované prestávky" vo vojne Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy. Izrael by tiež pustil do Gazy viac humanitárnej pomoci a prepustil ďalších palestínskych väzňov.

Izraelskí predstavitelia podľa spravodajského webu The Times of Israel (ToI) správu Sky News nepopreli, ale zostávajú obozretní. "Je pred nami ešte dlhá cesta," povedal nemenovaný predstaviteľ serveru ToI.

Kompromisy zo strany Izraela

Denník Israel Hajom napísal, že šéfovia izraelských tajných služieb Mosad a Šin Bet svojim katarským, egyptským a americkým partnerom oznámili, že Izrael je ochotný byť flexibilný ohľadom dĺžky prímeria, počtu prepustených palestínskych väzňov aj objemu humanitárnej pomoci, ale v žiadnom prípade nebude súhlasiť s ukončením vojny.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes vydala vyhlásenie, v ktorom síce nepopiera izraelský súhlas s rámcovou dohodou o prepustení rukojemníkov, ale zdôrazňuje, že "správy médií o dohode nie sú presné a obsahujú podmienky, ktoré sú pre Izrael neprijateľné". Premiérov úrad tiež zopakoval, že Izrael bude vo vojne pokračovať až do "úplného víťazstva".

image

Rokovania o rukojemníkoch v Paríži boli konštruktívne, uviedla kancelária izraelského premiéra

O možnej dohode sa dnes vyrojili početné správy, poznamenal ToI. Stanica Channel 12 napríklad uviedla, že Izrael pristúpil v prvej fáze na 45-dňovú prestávku v bojoch výmenou za 35 rukojemníkov. Podľa tejto správy by Izrael za každého vráteného rukojemníka prepustil sto až 250 palestínskych väzňov.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci povraždili v izraelskom pohraničí cez 1 200 ľudí, z toho tisíc civilistov, a asi 250 osôb uniesli. Z nich stovku prepustili koncom novembra pri doteraz jedinom prímerí a viac ako 130 ľudí stále zadržiavajú.

Niektorí z nich už však podľa izraelských médií zrejme nie sú nažive. Izraelská odveta si od vypuknutia konfliktu podľa úradov ovládaných Hamasom vyžiadala životy viac ako 26-tisíc Palestínčanov. Podľa Izraela táto bilancia zahŕňa až 10-tisíc zabitých členov militantných skupín vrátane Hamasu.

01 - Modified: 2024-01-29 17:02:29 - Feat.: 1 - Title: Izraelským Tel Avivom sa rozozvučali sirény, oznamovali letecký poplach 02 - Modified: 2024-01-29 15:48:02 - Feat.: 1 - Title: Desiatka členov izraelskej vlády bola na akcii vyzývajúcej na židovské osídlenie Gazy 03 - Modified: 2024-01-29 12:49:10 - Feat.: 1 - Title: Pracovníci OSN a zároveň členovia Hamasu. Pravdepodobne uniesli ženu a zapojili sa aj do masakru v kibuci
01 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 02 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 03 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice 04 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry 05 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:47