Poľský premiér Donald Tusk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Buď si s nami, alebo nie. Hra sa končí, odkázal Tusk Orbánovi

01.02.2024, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Podľa poľského premiéra neexistuje únava z Ukrajiny, ako sa často hovorí, ale únava práve z maďarského premiéra.

Je kľúčové, aby dnes unijní lídri na samite v Bruseli dospeli k dohode všetkých 27 krajín, povedal dnes belgický premiér Alexander De Croo pri príchode na rokovanie Európskej rady. Dodal, že je presvedčený, že sa lídri na finančnej pomoci Ukrajine dohodnú.

Finančnú pomoc pre Kyjev na decembrovom rokovaní zablokoval maďarský premiér Viktor Orbán. 

VIDEO: Prečo sa EÚ nemôže dohodnúť na spoločnej dohode o pomoci Ukrajine

Hlavnou témou vrcholného stretnutia je ďalšia finančná a vojenská pomoc Ukrajine, ktorú krajina urgentne potrebuje. Hoci sa v posledných týždňoch konali intenzívne rokovania, k takzvanej ukrajinskej facilite, teda poskytnutiu 50 miliárd eur z revízie rozpočtu Únie, má Maďarsko stále výhrady. Či sa podarí dosiahnuť dohodu, ukáže až dnešný samit.

Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte novinárom povedal, že je „opatrne optimistický“, pokiaľ ide o dosiahnutie dohody, „ak bude Maďarsko ochotné pristúpiť na kompromis“.

Ako uviedol poľský premiér Donald Tusk, Maďarsko sa musí rozhodnúť, či je súčasťou komunity, alebo nie. Podľa neho neexistuje únava z Ukrajiny, ako sa často hovorí, ale únava práve z maďarského premiéra.

image

Únia má páky, ako Orbánovi ukázať, kde je jeho miesto. Je to odkaz aj pre Ficovu vládu

"Ak bude Orbánova pozícia v Európe dominovať, Ukrajina prehrá," dodal nový šéf poľskej vlády. Otázka pomoci Kyjevu je podľa Tuska otázkou celoeurópskej bezpečnosti.

"Musíme ukázať jednotu. Viktor Orbán si musí byť vedomý toho, že bude zodpovedný za čierny scenár, ktorý môže nastať kvôli jeho hre," povedal novinárom poľský ministerský predseda. "Odo mňa počuje: Buď si s nami, alebo nie. Hra sa končí," dodal.

Tusk zdôraznil, že jeho krajina má veľa problémov, ktoré musí teraz riešiť, a nie sa len "stále zaoberať maďarským premiérom a jeho proputinovským postojom".

Scholz: Je potrebná dohoda všetkých štátov EÚ

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze musí byť všetkých 27 krajín pripravených "dať Ukrajine, čo potrebuje, aby mohla brániť svoju krajinu". V tejto súvislosti Scholz spomenul aj potrebu zvýšiť vojenskú pomoc Kyjevu.

Členské štáty by dnes mali rokovať aj o zvýšení prostriedkov v takzvanom Európskom mierovom nástroji (EPF) o päť miliárd eur s tým, že by tieto peniaze mali byť určené práve len na vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Portál Politico napísal, že s posilnením tejto pomoci súhlasí nakoniec aj Maďarsko, avšak za podmienky, že jeho príspevok pôjde na "nesmrtiace vybavenie".

Aj podľa estónskej premiérky Kaji Kallasovej je cieľom dnešného samitu nájsť riešenie, do ktorého bude zapojených všetkých 27 krajín EÚ. "Chceme, aby sa na tom zúčastnili všetci," povedala.

image

Únia nájde riešenie, ako pomôcť Ukrajine. S Maďarskom aj bez neho, vraví Tusk

Na adresu maďarského premiéra uviedla, že "Viktor chce byť vždy stredobodom pozornosti, keď je tu". Pokiaľ ide o vojenskú pomoc Ukrajine, cieľ, že EÚ poskytne Kyjevu do marca milión kusov delostreleckej munície, nebol dosiahnutý, ale to neznamená, že by štáty mali poľaviť. Produkciu munície v Európe je podľa Kallasovej potrebné naďalej zvýšiť.

Rovnaká výzva zaznela aj v otvorenom liste, ktorý tento týždeň zverejnil list Financial Times a ktorý podpísala práve Kallasová, ale aj nemecký kancelár Scholz, predseda holandskej vlády Rutte, dánska premiérka Mette Frederiksenová a český premiér Petr Fiala.

"Musíme obnoviť svoje odhodlanie a zdvojnásobiť svoje úsilie, aby sme zabezpečili trvalú podporu (Ukrajiny) tak dlho, ako to bude potrebné. Urgentne je potrebné poskytnúť muníciu a zbraňové systémy, vrátane húfníc, tankov, bezpilotných lietadiel a protivzdušnej obrany," uvádza sa okrem iného v liste.

01 - Modified: 2024-02-01 07:06:29 - Feat.: 1 - Title: Začína ďalší mimoriadny európsky summit, cieľom je nájsť kompromis pre balík finančnej pomoci Ukrajine 02 - Modified: 2024-01-31 09:19:40 - Feat.: 1 - Title: Švédsky premiér bude vo štvrtok v Bruseli rokovať s Orbánom o vstupe krajiny do NATO 03 - Modified: 2024-01-29 17:28:37 - Feat.: 1 - Title: Maďarský minister zahraničia sa v Užhorode vyjadril za suverenitu Ukrajiny, Kuleba ocenil otvorenosť 04 - Modified: 2024-01-29 16:28:37 - Feat.: 1 - Title: Kyjev chce vyriešiť spory s Budapešťou ohľadom maďarskej menšiny, vyhlásil Kuleba 05 - Modified: 2024-01-29 14:17:09 - Feat.: 1 - Title: Máte pištoľ, ale my bazuku. Unikol tajný plán Bruselu na sabotáž ekonomiky Maďarska, ak nepodporí Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:28