Generál Valerij Zalužnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina sa musí zamerať na vojenské technológie, myslí si Zalužnyj. Chce sa vyhnúť pozičnej vojne

01.02.2024, 21:27
Autor:
ČTKČTK

Slabosť medzinárodných sankcií znamená, že Rusko spoločne s niektorými ďalšími krajinami je stále schopné využívať svoj vojensko-priemyselný komplex v snahe o opotrebovaciu vojnu proti Ukrajine.

Ukrajina sa potýka s obmedzením vojenskej pomoci od svojich spojencov a musí sa viac zamerať na vojenské technológie, ak má zastaviť ruskú vojenskú agresiu. Vyplýva to z komentára hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, ktorý dnes zverejnila na svojom webe stanica CNN.

Generál sa v texte nezmieňuje o údajnej roztržke s prezidentom Volodymyrom Zelenským ani o možnosti svojho odvolania z funkcie, o ktorom v posledných dňoch špekulujú niektoré médiá. V texte vyzýva na nový systém "technologického prezbrojenia".

Strategická výzva

"Druhá svetová vojna sa skončila takmer pred 80 rokmi, ale jej odkaz pri definovaní strategickej vízie vojny pretrváva dodnes. Napriek všetkému technologickému pokroku zostáva koncept víťazstva rovnaký: zničiť nepriateľa a dobyť alebo oslobodiť územie. Napriek tomu je každá vojna jedinečná," píše Zalužnyj na úvod textu, kde konštatuje, že dôležitou hnacou silou súčasnej vojny Ruska proti Ukrajine je vývoj bezpilotných zbraňových systémov, ako sú drony.

image

Budanov hrozí Kremľu rozsiahlymi útokmi: Máme plán, ktorý Rusov vystaví realite totálnej vojny

"Spolu s ďalšími typmi pokročilých zbraní predstavujú pre Ukrajinu najlepší spôsob, ako sa vyhnúť zatiahnutiu do pozičnej vojny, v ktorej nemáme prevahu," píše ukrajinský generál, ktorý ďalej upozorňuje, že ovládnutie týchto technológií je síce kľúčové, ale nie je jediným faktorom ovplyvňujúcim súčasnú stratégiu.

"Musíme sa potýkať so znížením vojenskej podpory zo strany kľúčových spojencov, potýkajúcich sa s ich vlastným politickým napätím," uvádza.

Slabosť medzinárodných sankcií podľa neho znamená, že Rusko spoločne s niektorými ďalšími krajinami je stále schopné využívať svoj vojensko-priemyselný komplex v snahe o opotrebovaciu vojnu proti Ukrajine.

Málo vojakov

"Musíme si uvedomiť významnú výhodu, ktorú má nepriateľ v mobilizácii ľudských zdrojov, a porovnať to s neschopnosťou štátnych inštitúcií na Ukrajine zlepšiť početné stavy našich ozbrojených síl bez použitia nepopulárnych opatrení," uviedol. Píše Zalužnyj, podľa ktorého potom okrem iného čiastočná monopolizácia obranného priemyslu prehlbuje závislosť Ukrajiny od dodávok zbraní od spojencov.

Zalužnyj upozorňuje, že Ukrajina má jedinečné bojové skúsenosti, ale musí neustále hľadať nové spôsoby a schopnosti, aby získala výhodu nad inváznymi vojskami.

"Možno, že prioritou číslo jeden je tu ovládnutie celého arzenálu (relatívne) lacných, moderných a vysoko účinných, bezpilotných prostriedkov a ďalších technologických možností," uvádza hlavný veliteľ ukrajinskej armády. Znamená to podľa neho zásadné prepracovanie operácií na bojisku a opustenie "zastaraného, stereotypného myslenia".

Zdokonaľovať je podľa neho potrebné aj obranné systémy či protiopatrenia zamerané na to, ako nové technológie používa Rusko.

"Výzvu pre naše ozbrojené sily nemožno podceňovať. Ide o vytvorenie úplne nového štátneho systému technologického prezbrojenia," uviedol a dodal, že možno dosiahnuť vytvorenie takéhoto systému v priebehu piatich mesiacov. "Rovnakého názoru sú aj naši partneri," píše generál.

Ukrajina sa podľa neho musí tento rok zamerať na tri oblasti - vytvorenie systému, ktorý jej armáde poskytne prostriedky špičkovej technológie, zavedenie novej "filozofie" výcviku i vedenie boja, ktorá vezme do úvahy obmedzené prostriedky, a urýchlené osvojenie si "nových bojových schopností".

01 - Modified: 2024-02-01 16:39:16 - Feat.: 1 - Title: Summit odobril revíziu rozpočtu Únie. Fico chce pomoc Ukrajine monitorovať, Orbán podľa neho môže byť spokojný 02 - Modified: 2024-02-01 15:45:43 - Feat.: 1 - Title: Prvá dáma Ukrajiny žiada viac snahy o návrat unesených detí 03 - Modified: 2024-02-01 09:26:27 - Feat.: 1 - Title: Budanov hrozí Kremľu rozsiahlymi útokmi: Máme plán, ktorý Rusov vystaví realite totálnej vojny
01 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 02 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-05-05 10:02:44 - Feat.: - Title: Zelenskyj na pravoslávnu Veľkú noc povedal, že Ukrajinci kľakajú len pri modlitbe 04 - Modified: 2024-05-05 05:30:05 - Feat.: - Title: Ruský útok dronmi na Charkov zranil jedného muža, horieť začali najmenej tri obytné domy 05 - Modified: 2024-05-04 20:37:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky zostrelili nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25, hlási Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 19:54