Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prieskum CNN: Trump vedie nad Bidenom, ešte väčším rozdielom by prezidenta porazila Haleyová​

02.02.2024, 07:52
Autor:
ČTKČTK

U Bidena aj Trumpa prevažuje medzi Američanmi negatívne hodnotenie.

V prieskume, ktorý vo štvrtok zverejnila stanica CNN, vedie bývalý prezident Donald Trump nad súčasnou hlavou štátu Joeom Bidenom.

Súčasného prezidenta by podľa sondáže v preferenciách porazila aj Nikki Haleyová, ktorá je zatiaľ hlavnou Trumpovou súperkou v republikánskych primárkach. Väčšina Američanov však Trumpa aj Bidena hodnotia negatívne.

Prieskum agentúra SSRS uskutočnila na konci januára. Vtedy chcelo podporiť Trumpa 49 percent registrovaných voličov a Bidena 45 percent ľudí, ktorí sú registrovaní na voľby. Ďalších päť percent by dostali iní kandidáti. Preferencie sa tak v porovnaní s predchádzajúcim obdobným prieskumom z prelomu októbra a novembra nezmenili. Vzhľadom na štatistickú chybu okolo troch percent je však rozdiel medzi Trumpom a Bidenom príliš tesný na jednoznačné závery.

Haleyová má ešte väčšie šance

Niki Haleyová by nad Bidenom mohla zvíťaziť s ešte väčším náskokom. Hlas jej chcelo dať na konci januára 52 percent voličov a republikánska politička si tak polepšila v porovnaní s predchádzajúcou sondážou o tri percentuálne body.

Biden si namiesto toho pohoršil o štyri percentuálne body na 39 percent. Ostatní kandidáti by dostali sedem percent hlasov. Na rozdiel od Trumpa voliči hodnotia Haleyovú častejšie ako političku stredného prúdu.

U Bidena aj Trumpa prevažuje medzi Američanmi negatívne hodnotenie. Nepriaznivý názor má na Bidena 59 percent respondentov a Trumpa hodnotí negatívne 55 percent respondentov.

V prípade súčasného prezidenta negatívne hodnotenie za posledných 12 mesiacov stúplo o päť percentuálnych bodov, zatiaľ čo u Trumpa kleslo o osem percentuálnych bodov. Hlavnou motiváciou voličov tak bude hlasovať proti jednému alebo druhému kandidátovi.

Špecifiká amerického systému

V amerických prezidentských voľbách však nerozhoduje počet získaných hlasov od občanov, ale počet voliteľov, ktoré udeľujú jednotlivé štáty.

Kvôli tejto forme nepriamej voľby sa tak môže stať, že vo voľbách zvíťazí kandidát, ktorý nedostal najvyšší počet hlasov od ľudí. V roku 2016 sa tak Donald Trump stal prezidentom, hoci mal o skoro tri milióny hlasov menej ako demokratická kandidátka Hillary Clintonová, a v roku 2000 získal George Bush mladší viac voliteľov ako demokratický kandidát Al Gore, ktorý mal o pol milióna viac hlasov.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:10