Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vstup Švédska do NATO: Orbánovci počkajú na stretnutie premiérov. Až po ratifikácii, odkázal skôr Štokholm

02.02.2024, 15:21
Autor:
TASRTASR

Maďarsko ako posledná členská krajina neratifikovala prijatie Švédska do obrannej Severoatlantickej aliancie.

Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP sa nezúčastnia na pondelňajšej mimoriadnej schôdzi parlamentu. S cieľom ratifikovať vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie ju tento týždeň iniciovala opozícia.

Fidesz pre portál atv.hu v piatok uviedol, že s hlasovaním o tejto otázke si počkajú na schôdzku premiéra Viktora Orbána s predsedom švédskej vlády Ulfa Kristerssona.

image

Maďarská opozícia chce mimoriadnu schôdzu parlamentu na vstup Švédska do NATO. Čaká sa už len na Budapešť

Podľa švédskeho denníka Dagens Nyheter premiéri Kristersson a Orbán krátko neformálne rokovali počas štvrtkového bruselského samitu. Maďarská strana o tom však neinformovala. Švédsky premiér Orbánovi zopakoval svoj postoj, že sa s ním rád stretne v Budapešti, ale až po maďarskej ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Denník podotkol, že švédsky premiér nedostal odpoveď na otázky o termíne hlasovania v parlamente, ani kedy by sa mohlo uskutočniť stretnutie v Budapešti.

Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér v súlade s požiadavkou opozície vo štvrtok zvolal na pondelok 5. februára mimoriadnu schôdzu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

image

Šéf Severoatlantickej aliancie očakáva, že Maďarsko ratifikuje vstup Švédska do NATO na konci februára

Portál hvg.hu však pripomenul, že od roku 2010 zvolala opozícia mimoriadnu schôdzu parlamentu 17 krát, žiadna sa však doteraz neuskutočnila. Poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP sa na zasadnutí nezúčastnili a jeho program nebol schválený.

Maďarsko ako posledná členská krajina neratifikovala prijatie Švédska do obrannej Severoatlantickej aliancie. Turecký parlament jeho vstup ratifikoval 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku odkladajú toto rozhodnutie už poldruha roka, pričom tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

01 - Modified: 2024-04-28 08:24:00 - Feat.: - Title: "Nie vojne, migrácií a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia 02 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 05 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:40