Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Spojené štáty chystajú ďalšie útoky na proiránske milície, povedal poradca Bieleho domu

04.02.2024, 17:47
Autor:
ČTKČTK

Doterajšie údery mali podľa neho pozitívne dopady na zníženie kapacít proiránskych milícií v regióne. Sullivan pritom odmietol povedať, či Spojené štáty vylúčili útoky priamo na iránske územie.

Spojené štáty sú v reakcii na zabitie troch amerických vojakov v Jordánsku pripravené podniknúť ďalšie útoky proti skupinám, ktoré na Blízkom východe podporujú Irán. Uviedol to dnes poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Doterajšie údery mali podľa neho pozitívne dopady na zníženie kapacít proiránskych milícií v regióne. Sullivan pritom odmietol povedať, či Spojené štáty vylúčili útoky priamo na iránske územie, informovala agentúra Reuters.

Americká armáda v piatok zaútočila na ciele v Sýrii a v Iraku. Mimovládna Sýrska organizácia pre ľudské práva uviedla, že v Sýrii pri amerických útokoch zahynulo najmenej 29 členov proiránskych milícií.

V Iraku pri nich podľa tamojšej vlády prišlo o život 16 ľudí, vrátane niekoľkých civilistov, a 36 ďalších utrpelo zranenie. Organizácia situáciu v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii svojich informátorov.

image

Počet tankerov na vodách klesá. Kríza v Červenom mori núti kupcov, aby hľadali iné zdroje ropy

"To, čo sa stalo v piatok, bol len začiatok, nie koniec našej reakcie. Budú nasledovať ďalšie kroky - niektoré viditeľné a niektoré možno nie úplne viditeľné," povedal Sullivan v programe televízie CBS Face the Nation.

Spojené štáty oznámili, že údery mierili na ciele spojené s iránskymi revolučnými gardami as nimi spriaznenými miestnymi milíciami. Podľa Washingtonu boli odvetou za útok dronom na americkú základňu v Jordánsku pri sýrskych hraniciach, pri ktorom minulú nedeľu zomreli traja americkí vojaci.

Americké sily tiež v piatok a v sobotu útočili na ciele spojené s jemenskými húsijskými povstalcami, ktorí sú tiež podporovaní Iránom. Húsíovia v posledných týždňoch ohrozujú obchodné lode aj plavidlá amerického vojenského námorníctva v Červenom mori.

Na cestu po Blízkom východe dnes mieri americký minister zahraničia Antony Blinken. Podľa Sullivana bude jednou z priorít jeho cesty humanitárna situácia v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie rozsiahlu vojenskú operáciu v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael z minuloročného 7. októbra.

image

Útoky Spojených štátov a Británie v Jemene ohrozujú medzinárodný mier, tvrdí Irán

Spojené štáty sú presvedčené, že je kľúčové zabezpečiť prepustenie zostávajúcich rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, vrátane Američanov, a dohodnúť s tým spojenú humanitárnu pauzu. Európska únia aj Spojené štáty označujú Hamas za teroristickú organizáciu.

"Je to v záujme národnej bezpečnosti Spojených štátov. Budeme to neúnavne presadzovať," povedal Sullivan, podľa ktorého je teraz na Hamase, aby prišiel so svojím návrhom. Izrael už vlastný návrh na nové dočasné prímerie predložil, dodal.

Sullivan tiež zdôraznil, že Palestínčania majú právo vrátiť sa do svojich domovov v pásme Gazy. Väčšina z 2,3 milióna tunajších Palestínčanov musela opustiť svoje domovy a prežíva vo veľmi zložitých podmienkach.

01 - Modified: 2024-02-04 07:49:39 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty a Veľká Británia zaútočili na desiatky cieľov v Jemene 02 - Modified: 2024-02-04 06:05:39 - Feat.: 1 - Title: Izrael od októbra zaútočil na stovky cieľov Hizballáhu v Libanone a Sýrii 03 - Modified: 2024-02-03 19:48:52 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostná rada OSN bude na žiadosť Ruska rokovať o amerických útokoch na ciele v Sýrii a Iraku 04 - Modified: 2024-02-03 16:48:40 - Feat.: 1 - Title: USA svojimi útokmi v Sýrii a Iraku prilievajú olej do ohňa, tvrdí Hamas
01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:46