Senegalská polícia používa slzotvorný plyn na stovky stúpencov opozície, ktorí sa zišli na výzvu opozície, aby vyjadrili nesúhlas s odkladom prezidentských volieb v hlavnom meste Dakar. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Na proteste proti odkladu volieb v Senegale zadržali expremiérku Touréovú

04.02.2024, 23:06
Autor:
TASRTASR

Touréová na sociálnych sieťach odsúdila "bezprecedentnú regresiu" demokracie a vyzvala "demokratov a občanov, aby sa zmobilizovali na obranu výdobytkov" demokracie.

Bývalá senegalská premiérka Aminata Touréová, ktorá je teraz vedúcou predstaviteľkou senegalskej opozície. bola v nedeľu zadržaná na jednom z protestov proti odkladu prezidentských volieb v Senegale.

Tlačovú agentúru AFP o tom v nedeľu večer informoval opozičný poslanec Guy Marius Sagna. Spresnil, že Aminatu Touréovú zadržali príslušníci žandarmérie na proteste, ktorý sa na výzvu opozície konal v hlavnom meste Dakar.

AFP pripomenula, že Touréovú do funkcie premiérky svojho času vymenoval stále úradujúci prezident Macky Sall.

Protesty, ktoré sa v nedeľu konali na viacerých miestach Senegalu, vyvolal Sallov prejav k národu, v ktorom v sobotu oznámil odklad prezidentských volieb. Hlasovanie sa malo pôvodne konať 25. februára. Jeho nový termín nie je známy.

Opozícia odklad prezidentských volieb ostro kritizuje. Medzi kritikmi bola aj Touréová i opoziční kandidáti zrušených prezidentských volieb.

image

Senegalská polícia rozohnala slzným plynom protest prívržencov opozície

Touréová na sociálnych sieťach odsúdila "bezprecedentnú regresiu" demokracie a vyzvala "demokratov a občanov, aby sa zmobilizovali na obranu výdobytkov" demokracie.

Senegalské úrady okrem toho v nedeľu pozastavili šírenie signálu súkromnej televíznej stanice, ktorú obvinili z "podnecovania k násiliu".

Televízia Walf TV sa ho údajne dopustila, keď informovala o pouličných protestoch, ktoré v Senegale vypukli po oznámení o odklade volieb.  

Podľa AFP ide o vôbec prvý odklad prezidentských volieb v Senegale od roku 1963, keď táto africká krajina získala nezávislosť.

Znepokojenie v súvislosti s odkladom vyjadrili Francúzsko, USA i EÚ, ktoré zhodne vyzvali, aby sa voľby v Senegale uskutočnili čo najskôr. Stanoviť urýchlene nový termín hlasovania v prezidentských voľbách vyzvalo Senegal aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov.

01 - Modified: 2024-02-03 15:46:52 - Feat.: 1 - Title: Prezidentské voľby v Senegale sa v plánovanom termíne neuskutočnia
01 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:15