Tucker Carlson hovorí o svojom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Má pozíciu, ktorá sa líši od ostatných západných médií. Kremeľ potvrdil rozhovor Putina s Tuckerom Carlsonom

07.02.2024, 12:57
Autor:
ČTKČTK

Carlson, ktorý bol v minulosti vnímaný ako človek blízky americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, o rozhovore informoval v utorok.

Kremeľ potvrdil rozhovor ruského prezidenta Vladimíra Putina s bývalým moderátorom televíznej stanice Fox News Tuckerom Carlsonom. Podľa hovorcu Dmitrija Peskova už jeho šéf interview kontroverznému moderátorovi poskytol.

Denník The Wall Street Journal s odkazom na informované zdroje píše, že rozhovor bude zverejnený pravdepodobne vo štvrtok na Carlsonovom webe a sieti X. Reuters píše, že Putin interview poskytol v utorok.

image

Západné publikum ešte nepočulo jeho hlas. Americký moderátor Carlson oznámil, že urobí rozhovor s Putinom

Proamerický postoj

"Áno, môžem to (poskytnutie interview) potvrdiť," reagoval na otázky novinárov Peskov. "Má pozíciu, ktorá sa líši od ostatných (západných médií)," uviedol o Carlsonovi kremeľský hovorca.

Vyhlásil, že Carlson nezastáva proruský alebo proukrajinský postoj, ale je proamerický. "Prinajmenšom kontrastuje s pozíciou tradičných anglosaských médií," povedal Peskov, ktorý západné médiá podľa agentúry Reuters obvinil, že zaujímajú jednostranný postoj voči Rusku.

Carlson, ktorý bol v minulosti vnímaný ako človek blízky americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, o interview informoval v utorok. Pripustil, že urobiť podobný rozhovor prináša riziká, ale svoje rozhodnutie hájil: "Je to naša práca, je to žurnalistika. Našou povinnosťou je informovať verejnosť."

Carlson je prvým americkým moderátorom, ktorému Putin poskytol rozhovor od chvíle, čo pred dvoma rokmi ruské vojská napadli Ukrajinu.

image

44 rakiet, 20 dronov. Masívny ruský útok na Ukrajinu si vyžiadal tri obete, hlási Zelenskyj

Kolegovia vo väzbe

Moskvu navštívil v čase, keď ruské úrady napriek protestom Západu zadržiavajú vo väzbe dvoch amerických žurnalistov: Evana Gershkovicha z denníka The Wall Street Journal obvineného zo špionáže a rusko-americkú novinárku s bydliskom v Prahe Alsu Kurmaševou, ktorá pracuje pre Rádio Svo. Tú Moskva obviňuje, že sa úradom neohlásila ako "zahraničný agent", čo je ruský termín pre osoby, ktoré sú podľa ruskej mienky pod zahraničným vplyvom.

Podľa denníkov The Guardian a New York Times je Carlson relatívne populárnou osobnosťou. Známym sa stal ešte ako moderátor konzervatívnej a republikánsky naklonenej stanice Fox News, kedy okrem iného zosmiešňoval podozrenie, že sa Rusko miešalo do amerických prezidentských volieb. Neskôr kritizoval Washington za podporu Ukrajiny čeliacej ruskej agresii a naznačoval, že ruská invázia do susednej krajiny je chybou Západu.

image

Vojna pokračuje, v politike Ruska sa nič nezmenilo. Ukázal to nový útok na Ukrajine, reaguje Poľsko

Fox News s Carlsonom rozviazala pracovný pomer vlani v apríli, načo moderátor založil vlastnú reláciu "The Tucker Carlson Encounter" (Stretnutie s Tuckerom Carlsonom), ktorý vysiela na sieti X a propaguje na svojom webe.

Po odchode z Fox News Carlson upútal pozornosť predovšetkým rozhovorom s bývalým prezidentom a zároveň pravdepodobným republikánskym kandidátom v tohtoročných amerických prezidentských voľbách Donaldom Trumpom, ktorému kládol nekonfliktné otázky. Trump vlani v novembri naznačil, že by o Carlsonovi bol ochotný uvažovať ako o svojom viceprezidentovi a uviedol, že ho má rád.

Putinova administratíva sa snaží využiť Carlsonovu návštevu v Moskve na propagandistické zámery v Rusku a tiež v Spojených štátoch, napísal denník The Moscow Times s odvolaním sa na štyri zdroje blízke Kremľu. Rusko aj Spojené štáty tento rok čakajú prezidentské voľby. Zatiaľ čo v Rusku je za víťaza marcového hlasovania vopred považovaný Putin, Spojené štáty čaká v novembri zápas, v ktorom sa podľa odhadov opäť stretne Trump so súčasným šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom.

O rozhovor žiadali mnohí, tvrdí Kremeľ

O rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom požiadalo "mnoho" západných médií, uviedol v stredu Kremeľ. Poprel tým tvrdenie kontroverzného amerického moderatóra Tuckera Carlsona, že ako jediný novinár zo Západu o rozhovor požiadal. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dostávame veľa žiadostí o rozhovory s prezidentom," reagoval Putinov hovorca Dmitrij Peskov na otázku o Carlsonovom tvrdení. "Keď však ide o krajiny kolektívneho Západu, hovoríme o veľkých online médiách, ktoré sa nemôžu pochváliť tým, že sa aspoň snažia vyzerať objektívne," dodal.

Carlsonove tvrdenie vyvrátili napríklad reportérka televízie CNN Christiane Amanpourová či moskovský korešpondent BBC Steve Rosenberg, ktorí dlhodobo majú záujem o rozhovor s ruským prezidentom. Carlson termín odvysielania rozhovoru s Putinom zatiaľ neuviedol, no potvrdil, že ho bude možné sledovať zadarmo.

01 - Modified: 2024-02-07 11:31:06 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsko dúfa, že Čína pomôže pri mierových rokovaniach o Ukrajine na očakávanom mierovom summite 02 - Modified: 2024-02-07 09:54:56 - Feat.: 1 - Title: Vojna pokračuje, v politike Ruska sa nič nezmenilo. Ukázal to nový útok na Ukrajine, reaguje Poľsko 03 - Modified: 2024-02-07 09:34:49 - Feat.: 1 - Title: Ruská republika po masových protestoch. Baškirci chcú zmenu, ťažia zlato a meď, napriek tomu sú chudobní 04 - Modified: 2024-02-07 08:31:23 - Feat.: 1 - Title: Rusko podniklo masívny letecký úder, ukrajinské mestá sú bez elektriny 05 - Modified: 2024-02-06 21:01:06 - Feat.: 1 - Title: Odmietnutie návrhu zákona o pomoci Ukrajine nahráva Putinovi, upozorňuje Biden
01 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 02 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 05 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:55