Donald Trump a Sergej LavrovReuters
StoryEditor

Trump vystavil agentov nebezpečenstvu. Únik tajnej informácie môže ohroziť spoluprácu s partnermi

16.05.2017, 17:32
Autor:
ČTKČTK

Vyzradenie tajnej informácie Rusku, čoho sa podľa americkej tlače dopustil prezident Donald Trump, môže podkopať dôveru medzi spravodajskými službami Západu, ktoré takéto informácie navzájom zdieľajú. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných európskych bezpečnostných expertov. Spojenci USA by vraj výmenu informácií mohli zastaviť.

Ak sa potvrdí, že prezident USA ruským diplomatom odovzdal tajnú informáciu získanú od spojeneckej spravodajskej služby, môže to ohroziť bezpečnosť pôvodného zdroja, napísala agentúra. "Nezastavilo by to asi úplne výmenu životne dôležitých informácií s Američanmi, ale malo by to dopad na vybudovanú vzájomnú dôveru, najmä v prípade, keby došlo k odhaleniu špecifických metód zhromažďovania informácií," povedal americkej agentúre anonymný zdroj.

​Podľa amerických médií má Trump ako prezident plné právo kedykoľvek odtajniť akékoľvek informácie a komukoľvek ich odovzdať. Problém bezpečnostní analytici vidia v tom, že tajnú informáciu získanú od zahraničného partnera najskôr prezident odovzdal Rusom bez vedomia pôvodného zdroja, čo je v príkrom rozpore s bežnou praxou. Detaily by navyše mohli ohroziť bezpečnosť agentov, ktorí cenné informácie v teréne získavajú, a odhaliť metódy ich práce.

Pôvodný zdroj informácie, ktorá súvisí s teroristickými plánmi Islamského štátu, zostáva zahalený tajomstvom. Austrália, Nový Zéland a Japonsko vydali vyhlásenie, podľa ktorého budú v spolupráci s tajnými službami USA pokračovať. Odvolávajú sa pritom na stanovisko Bieleho domu, ktorý vyzradenie informácií Rusom poprel.

Vláda ústami ministra zahraničia Rexa Tillersona a bezpečnostného poradcu Herberta McMastera oznámila verejnosti, že počas besedy prezidenta s ruskými diplomatmi nebola reč "o zdrojoch, metódach ani vojenských operáciách". V starostlivo formulovanom dementi ale podľa televízie CNN Biely dom poprel fakty, ktoré správy o údajnom Trumpovom prehrešku neobsahovali.

Sám Trump na twitteri zaútočil na osoby v spravodajských službách, ktorých vinou informácie o škandále prenikli do médií. "Od nástupu do úradu som žiadal riaditeľa (FBI Jamesa) Comeyho a ostatných, aby našli osoby zo spravodajskej komunity, ktoré informácie prezrádzajú," napísal prezident.

Zo spravodajstva amerických médií vyplýva, že z rokovania Trumpa s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a veľvyslancom Sergejom Kisljakom existuje stenografický záznam. Šéf frakcie demokratických senátorov Chuck Schumer dnes vyzval Biely dom, aby záznam bezodkladne poskytol výborom oboch komôr na kontrolu spravodajských služieb.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:48