Láva, ktorá tečie cez hlavnú cestu do Grindavíku na polostrove Reykjanes na Islande a smeruje k Modrej lagúne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Sopečná erupcia na Islande poškodila potrubie, tisíce ľudí sú bez tepla

09.02.2024, 13:29
Autor:
ČTKČTK

Situácia je o to nepríjemnejšia, že ráno bolo na juhozápade Islandu nameraných mínus osem stupňov Celzia.

Nová sopečná erupcia, ktorá vo štvrtok začala na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu, dnes zoslabla. Poškodila ale cestu a predovšetkým potrubie pre rozvod horúcej vody, ktorá sa na ostrove používa tiež na vykurovanie domovov.

Prerušením dodávok tepla bolo podľa islandských médií postihnutých 25-tisíc ľudí aj medzinárodné letisko Keflavík. Prevádzka na ňom ale prerušená nebola, informovala agentúra Reuters.

Školy, škôlky, múzeá a ďalšie verejné inštitúcie v oblasti sú dnes uzavreté kvôli poničenému potrubiu, ktorým prúdila horúca voda z geotermálnej elektrárne Svarstengi. Situácia je o to nepríjemnejšia, že dnes ráno bolo na juhozápade Islandu nameraných mínus osem stupňov Celzia.

image

Sopka na Islande opäť chrlí lávu, je to tretia erupcia za dva mesiace

"Oblasť sa bez horúcej vody ocitla vo veľmi zlej situácii, ale elektrina funguje, pitná voda je tiež k dispozícii a existuje nádej, že dodávky tepla by mohli byť ešte počas dneška obnovené," uviedla premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Vedenie letiska Keflavík už vo štvrtok vyplo klimatizáciu v snahe udržať v budove čo najväčšie teplo. Na polostrov Reykjanes sú dovážané elektrické priamotopy a úrady tiež otvorili núdzový prístrešok pre obyvateľov, ktorí majú doma príliš veľkú zimu.

Na satelitných snímkach islandského meteorologického ústavu je vidieť, že láva tiekla od miesta erupcie na západ a jej prúd dosiahol do vzdialenosti zhruba 4,5 kilometra. Priblížil sa tak na iba 500 metrov ku geotermálnym kúpeľom Modrá lagúna, ktoré patria k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v krajine. Kúpele boli vo štvrtok evakuované a zostávajú uzavreté.

01 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 02 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 03 - Modified: 2024-03-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou? 05 - Modified: 2024-03-17 11:30:00 - Feat.: - Title: Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:31