Demonštranti hádžu kamene na políciu počas protestu proti vládnej demolácii v severoindickom meste Haldvani. FOTO: Reuters
StoryEditor

Búranie mešity v Indii rozpútalo násilie, hlásia päť mŕtvych a 150 ranených

09.02.2024, 15:37
Autor:
ČTKČTK

Medzinárodné organizácie pre ľudské práva Amnesty International a Human Rights Watch kritizujú premiéra Naréndru Módího, že problémy prehliada, a umožňuje tak nenávistné prejavy proti moslimom.

Najmenej päť mŕtvych a 150 zranených si vyžiadali nepokoje, ktoré vypukli v severoindickom meste Haldvani po tom, ako sa úrady rozhodli strhnúť miestnu mešitu a priľahlú náboženskú školu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Násilnosti vypukli vo štvrtok, keď indické úrady zbúrali mešitu, o ktorej tvrdili, že bola postavená nelegálne. Miestni sa snažili búraniu brániť. Situáciu dostalo pod kontrolu až 4000 policajtov povolaných na miesto. V meste aktuálne platí zákaz vychádzania a sú zatvorené školy.

"Polícia použila slzný plyn a strieľala ostrými nábojmi, aby rozohnala protestujúcich, ktorí hádzali kamene a zápalné fľaše," opísal situáciu policajný úradník A.P. Anšuman agentúre AP.

Miestna správa spravodajskej stanici BBC povedala, že mešita aj medresa, teda islamská náboženská škola, boli na pozemkoch patriacich štátu postavené ilegálne a budovy neboli ani ako náboženské stavby registrované. Miestni to popierajú a argumentujú tým, že k demolácii došlo skôr, ako súd v tomto prípade vydal konečný rozsudok, píše BBC.

image

V Naí Dillí zbúrali takmer 600-ročnú mešitu

Indickí moslimovia obviňujú hinduistickú nacionalistickú vládu, že už v minulosti použila buldozéry na likvidáciu ich domov a obchodov.

Medzinárodné organizácie pre ľudské práva Amnesty International a Human Rights Watch kritizujú premiéra Naréndru Módího, že problémy prehliada, a umožňuje tak nenávistné prejavy proti moslimom, ktorí tvoria 14 percent z 1,4 miliardy obyvateľov Indie. Módího Indická ľudová strana (BJP) tieto obvinenia odmieta.

image

Indický premiér Módí slávnostne otvoril kontroverzný chrám v meste Ajódhja. Stojí na mieste zbúranej mešity

Severoindické mesto Haldvani, v štáte Uttarákhand, sa nachádza asi 270 kilometrov od Dillí. K protestom a zrážkam obyvateľov s políciou a úradmi dochádzalo v oblasti už skôr.

Napríklad v januári minulého roku po tom, čo bolo viac ako 50-tisíc ľudí prevažne moslimského vyznania doručené oznámenie o vysťahovaní s tvrdením, že nelegálne žijú na pozemkoch vlastnených indickými železnicami, pripomína BBC.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:04