Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po prezidentke musí prevziať zodpovednosť aj Orbán, vyzvali maďarskí socialisti

10.02.2024, 19:04
Autor:
TASRTASR

Socialisti avizovali, že iniciujú zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou bude okrem prehodnotenia praxe udeľovania milostí a kontrasignácie aj ucelené vyšetrenie tohto konkrétneho prípadu.

Prezidentka Katalin Nováková a bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová v kauze pochybnej amnestie súvisiacej s pedofíliou prevzali zodpovednosť za svoje činy, konštatovala v sobotu opozičná Maďarská socialistická strana, ktorá však podľa servera hirklikk.hu žiada vyvodenie zodpovednosti aj od premiéra Viktora Orbána.

image

Maďarská prezidentka Katalin Nováková abdikovala. Urobila som chybu, priznáva

Vo vyhlásení MSZP sa uvádza, že je potrebné obnoviť funkciu inštitúcie prezidenta republiky, ktorá vyjadruje jednotu národa a bdie nad demokratickým fungovaním štátu. "Jednu Orbánovu bábku nemôže nasledovať dosadenie ďalšej," uvádza sa v dokumente MSZP, ktorá vyzvala k tomu, aby bola v Maďarsku zavedená priama voľba prezidenta republiky.

Socialisti avizovali, že iniciujú zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou bude okrem prehodnotenia praxe udeľovania milostí a kontrasignácie aj ucelené vyšetrenie tohto konkrétneho prípadu.

V sobotu podvečer sa pred budínskym Sándorovým palácom, ktoré je sídlom hlavy štátu, zhromaždila stovka demonštrantov, uviedol server blikk.hu. Na Novákovej prejav, ktorý počúvali naživo z reproduktorov, reagovali potleskom a skandovaním "Špinavý Fidesz!".

Nováková odstúpila z funkcie hlavy štátu. V súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove to prezidentka oznámila v sobotu podvečer vo verejnoprávnej televízii M1.

Svoju rezignáciu oznámila, po tom, čo Orbán inicioval novelu ústavy v reakcii na škandál okolo prezidentskej milosti. V zmysle tejto novely nemôže dostať prezidentskú milosť nikto, kto sa dopustí trestného činu na maloletom.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:41