Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tri európske krajiny chcú spojiť sily a bojovať proti ruským dezinformáciám

12.02.2024, 23:15
Autor:
TASRTASR

Ministri uviedli, že ich štáty sa stali obeťami rovnakej ruskej destabilizačnej stratégie a majú v úmysle sa spoločne brániť.

Francúzsko, Nemecko a Poľsko chcú spolupracovať v boji proti ruským dezinformačným snahám, uviedli v pondelok po stretnutí neďaleko Paríža ministri zahraničných vecí týchto troch európskych krajín, píše agentúra DPA.

Spoločný výstražný mechanizmus

Paríž, Berlín a Varšava sa dohodli na spoločnom výstražnom mechanizme proti ruským trollingovým útokom, informoval šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné po stretnutí s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou a ich poľským rezortným kolegom Radoslawom Sikorskim.

Ministri uviedli, že ich krajiny sa stali obeťami rovnakej ruskej destabilizačnej stratégie a chcú sa spoločne brániť. Za možné terče takýchto útokov sú pritom považované predovšetkým nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu a olympijské hry v Paríži.

image

Rusko sa pomocou dezinformácií snaží vykresliť inváziu na Ukrajinu pozitívne, znie z Francúzska

"Rusko sa snaží zničiť európsku jednotu," povedal Séjourné. Dodal, že Francúzsko odhalilo sieť webov, ktorá šíri propagandu Kremľa na Západe, zloženú z takmer 200 webových stránok.

Ministri okrem toho rokovali o prehĺbení bezpečnostnej spolupráce. Šéfka nemeckej diplomacie pritom uviedla, že Nemecko, Francúzsko a Poľsko sa chcú pohnúť vpred smerom k spoločnej obrane a bezpečnostnej architektúre v Európe.

Prepojenie národných systémov

Podľa Baerbockovej je potrebné lepšie prepojiť národné systémy krajín Európskej únie a do budúcna iniciovať spoločné obstarávania a projekty v obrannom sektore. Na pozadí vojny na Ukrajine chce viac prepojiť aj operačné kapacity jednotlivých krajín.

"Ak si (ruský prezident Vladimir) Putin myslí, že naša sila slabne a podpora mizne, úplne sa mýli," povedala ministerka. Zároveň poukázala na statočný boj Ukrajincov. "Už dva roky stojíme ruka v ruke po ich boku a budeme v tom pokračovať tak dlho, ako to Ukrajinci budú potrebovať," povedala.

image

Dva tweety za sekundu. Nemci odhalili, ako Rusko podkopáva ich vládu

Možné zefektívnenie pomoci pre Ukrajinu podľa nej závisí aj od toho, ako úzko dokážu Nemecko, Francúzsko a Poľsko vojensky spolupracovať v nasledujúcich mesiacoch alebo v prípade potreby aj rokoch.

Ministri okrem toho podľa agentúry AP rokovali aj o oživení tzv. Weimarského trojuholníka - aliancie Nemecka, Francúzka a Poľska, ktorá vznikla v roku 1991 s cieľom spolupracovať na európskych záležitostiach.

 

 

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 03 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 04 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 05 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:49